RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Ініціативи офіційно не призначеного глави Міненерго Юрія Вітренка "поховають" ринок газу - ЗМІ

11 січня в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко анонсував зниження тарифів на газ за т.зв. формулою "хаб мінус" і повернення до державного регулювання цін в газовому секторі.

По суті це означає закінчення лібералізації ринку газу, що стартувала в серпні 2020. Однак експерти вказують на те, що гучні заяви Юрія Вітренка можуть залишитися тільки словами. У нього як в.о. міністра енергетики просто немає повноважень для прийняття подібних рішень, пише УНН.

Прийнятий в кінці минулого року закон № 3651-д "Про внесення змін до деяки Законів України відносно впорядкування окремихпитань організації та діяльности органів місцевого самоврядування та державних адміністрацій" прямо на це вказує. "Тимчасовий міністр не має права голосу на засіданні уряду, не може здійснювати реорганізацію галузі або цілого міністерства, ліквідувати або продавати майно або підприємства, а також призначати і звільняти керівників таких підприємств", - написала Олена Шкрум, нардеп і один з ініціаторів законопроекту, у Facebook.

Про це ж в Facebook писало і саме Міненерго. Правда, після цитування в ЗМІ, публікацію було видалено. Тож не дивно, бо з приходом Вітренко у відомстві виникли кадрові проблеми. Джерела в Міненерго розповіли, що Юрій Вітренко поки офіційно не оформлений: згідно з новим законодавством прийняти його на роботу і звільнити колишнього в.о. глави Міненерго Ольгу Буславець може тільки міністр без приставки "виконуючий обов'язки". Тому в міністерстві поки немає жодного офіційного документа з підписом Вітренка.

Крім того, новий закон обмежує в.о. міністрів у визначенні пріоритетних напрямки роботи міністерства і шляхи виконання покладених на нього завдань, а також затвердження плану роботи відомства. Він не має права підписувати міністерські накази, не може ініціювати розгляд питань щодо скасування нормативних актів міністерства і т.д.

У той же час в міністерстві зазначили, що тимчасове виконання обов'язків міністра можливо тільки протягом 30 днів. 22 грудня 2020 Юрій Вітренко був призначений на посаду першого заступника міністра енергетики та на сьогодні не володіє повноцінними повноваженнями глави Міненерго. "Рішення про призначення міністра має бути прийнято Верховною Радою", - підкреслили у відомстві.

Незважаючи на те, що Юрій Вітренко ще не отримав повноваження як керівник міністра енергетики, його ініціативи щодо реформ газового ринку негативно позначаться на всій українській економіці. Джерела, близькі до представництва МВФ в Україні, вказують на те, що повернення до ручного управління на газовому ринку нівелює ефект стартував ринку газу.

Раніше відбулася зустріч прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв і поки ще нелегітимний голова Міненерго Юрієм Вітренко, де обговорили шляхи зниження тарифів на газ з нардепами фракції "Слуга народу".