RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Віктор Медведчук закликав зупинити "тарифний геноцид" і відправити уряд у відставку

З 1 січня 2021 обіцяне Зеленським зниження тарифів обернулося зростанням цін на газ для населення і тарифів на інші комунальні послуги. Після цього в країні почалася хвиля протестів з вимогою припинити тарифний геноцид.

Про це йдеться в заяві голови політради "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука.

Кабмін заявив про напрацювання двох підходів, які дозволять знизити вартість газу для населення, "забувши" про зростання тарифів на водопостачання та водовідведення, виробництво теплової енергії та скасування пільгового тарифу на постачання електроенергії.

"З ініціативи Міненерго влада запропонувала встановити, що з 1 лютого 2021 ціна на газ формується за формулою "ціна на європейських хабах мінус транспортування". Виходячи із заяви Міненерго, за цією формулою пропонується відпускати газ "Укргазвидобування" для т.зв. вразливих споживачів, а не газ, що імпортується. Абсурдність пропозиції Вітренко - Зеленського, що ціна газу власного видобутку не буде враховувати витрати на транспортування від Дюссельдорфа до точки входу в Україні. А головне - зберігається схема імпорту російського газу по віртуальному реверсу нібито з німецького хаба (NCG) операторами з країн, які не видобувають газ. Алогічність пропозиції в тому, що собівартість газу внутрішнього видобутку не перевищує $100 за 1000 кубометрів, тоді як вартість газу на європейських хабах вище", - пояснив Віктор Медведчук.

Він нагадав, що постановами КМУ №315 і №758 влада легітимізувала формулу "Дюссельдорф+", і громадяни, промислові та інші споживачі стали платити за транспортування газу від німецького хаба до віртуальної точці в Словаччині, а також за вартість транспортування газу від віртуальної точки до західного кордону України (вартість "виходу" з ГТС Словаччини)". Таким чином, за оцінками експертів, Україна переплачує $38,5-42,5 за 1000 кубометрів.

"Ми з колегами по фракції неодноразово зверталися із запитами до НАБУ і КМУ щодо незаконності ціноутворення на газовому ринку. Влада проігнорувала факти кричущої несправедливості і злочинної змови. Депутатами нашої фракції були зареєстровані законопроекти № 2126 - про скасування ренти і ПДВ на газ, що йде на потреби населення; №1122 – що визначає формулу середньої ціни газу з урахуванням вартості імпортованого газу та газу власного видобутку; № 3323 - передбачає списання заборгованості за окремі види послуг для незахищених верств населення", - розповів він.

"Опозиційна платформа - За життя" запропонувала комплекс заходів щодо врегулювання питань ціноутворення в сфері ЖКГ. У комплексі передбачено наступне: зниження ціни на газ для населення з урахуванням падіння середньої митної вартості імпортованого газу; скасування рішень НКРЕКП щодо підняття тарифів на доставку газу, водопостачання та водовідведення, виробництво теплової енергії, повернення пільгового тарифу на електроенергію; перерахунок тарифів на опалення і гаряче водопостачання в сторону зниження з урахуванням зменшення ціни на газ; законодавче закріплення норми, що газ власного видобутку "Укргазвидобування" йде на потреби населення; перехід на прямі поставки газу з РФ зі знижкою 25%, і відмова від "Дюссельдорф+"; внесення змін до держбюджету щодо збільшення коштів на субсидії, скасування ініціатив по верифікації, які унеможливлюють надання субсидії.

"Тільки тоді, коли будуть прийняті ці законопроекти, що передбачають механізми зниження тарифів, громадяни України отримають економічно обґрунтовані платіжки, які відповідають рівню їх платоспроможності. Тарифний геноцид через підвищення тарифів для громадян України має бути зупинений, а уряд - відправлений у відставку" - підсумував Віктор Медведчук.