Макроекономіка

Іхтамнети Путіна раптово звернулися до Міжнародного суду: що сталося

Російські військовослужбовці приватних військових компаній та ветерани збройних сил і бойових дій звернулися до Міжнародного кримінального суду з вимогою порушити розслідування проти організаторів приватних військових компаній (ПВК) і тих, хто їм допомагає.

Про це повідомляє "Радіо Свобода", посилаючись на інформацію голови комітету Загальноросійського офіцерського зібрання Євгена Шабаева.

Звернення до прокурора Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда підтримали 357 делегатів з 52 регіонів Росії. Вони представляють 18 загальноросійських і міжрегіональних громадських організацій. Сам текст обговорювалося на загальноукраїнському офіцерських зборах, яке пройшло в неділю, 18 листопада, і називалося "ПВК. Загибель армії - #НасТутНет". У документі було написано, що ветеранські організації провели розслідування з яких стало відомо, що втрати ПВК обчислюються сотнями.

"Ми, громадяни РФ, ветерани збройних сил і бойових дій, спираючись на статтю 15 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, просимо порушити розслідування proprio motu на основі нижчевикладеній інформації про злочини, що підпадають під юрисдикцію суду", - йдеться у зверненні до суду.

За останні три роки в російські ветеранські організації надійшли тисячі скарг громадян РФ, які пройшли службу в приватних військових і охоронних компаніях (ЧВОК). Рада Федерації РФ заперечує існування російських ЧВОК, але безпосередні учасники цих формувань свідчать про зворотне - інтереси Росії в світі представляє цілий ряд, у визначенні "Документа Монтре", "приватних підприємницьких суб'єктів, які надають військові та / або охоронні послуги".

"Ветерани російських ЧВОК і родичі загиблих найманців повідомляють про їхню участь в конфліктах в Донбасі, в Сирії, Лівії, Центральноафриканській Республіці, Габоні, Північному і Південному Судані, Ємені та інших країнах Азії і Африки. При цьому росіяни воюють за кордоном у статусі" добровольців "і без офіційного визнання з боку російської держави", - йдеться в повідомленні.

Євген Шабаев зазначив, що в липні 2018 року бійці ПВК зверталися до Адміністрації президента з пропозицією легалізувати ПВК. Однак вони отримали відповідь з Міноборони, в якому організацію і діяльність приватних військових компаній в Росії назвали антиконституційними.

"Як випливає зі звернення до суду, ветерани російських збройних сил вважають, що" учасників ЧВОК позбавляють правового статусу навмисно, через що вони не тільки не отримують належної ветеранам реабілітаційної та економічної підтримки з боку держави, а й переслідуються за законом про найманство. (Діяльність ЧВОК потрапляє під дію двох статей Кримінального кодексу РФ: "найманство" і "Організація незаконного збройного формування".) ", - пише" Радіо Свобода ".

За даними ветеранів військових конфліктів, "складаються з" нелегалів "підрозділи (" ПВК Патріот", "ПВК Вагнер" та ін.) І афільовані з ними компанії (наприклад, працює в ЦАР Lobaye Invest і працює в Сирії ТОВ" Євро Поліс ") укладають угоди про золото і нафтовидобутку на міжнародному рівні і отримують концесії в результаті офіційних міжурядових переговорів".

"При цьому, стверджують звернулися в міжнародний кримінальний суд," з російськими найманцями полягають юридично неспроможні, що не регламентують роботу в умовах бойових дій договори". "Фактично цивільних осіб вводять в оману і вивозять з країни постійного проживання з метою незаконного використання у військових цілях, - вважають підписанти. - Оскільки ситуація не змінюється на протязі вже трьох років, ми просимо Прокурора порушити кримінальну справу згідно зі статтею 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, а саме пункту (i) - "насильницьке зникнення людей" (у визначенні Статуту, "арешт, затримання або викрадення людей державою або політичною організацією або з їх дозволу, при їх підтримці або за їх згодою, при подальшому відмову визнати таке позбавлення волі або повідомити про долю чи місцезнаходження цих людей з метою позбавлення їх захисту з боку зак вона протягом тривалого періоду часу")", - йдеться в повідомленні.

Також на підставі статті 25 Статуту вони просять прокурора застосувати індивідуальну кримінальну відповідальність до організаторів згаданих ЧВОК, їх власникам і особам, які надають їм організаційну, логістичну, військово-технічну та іншу підтримку. У разі прийняття рішення про порушення кримінальної процедури ми готові дати свідчення і надати іншу посильну допомогу, йдеться в заяві.

"На прохання "Радіо Свобода" поспілкуватися з тими, хто готовий виступити в суді, ми отримали відмову "через побоювання кримінального переслідування", - пише джерело.

Як повідомляв "Апостроф", глава однієї з російських приватних військових компаній (ПВК) розповів журналістам про те, скільки отримують найманці за кордоном і де вони збираються далі воювати. А найманець ПВК "Вагнера" Олег Сімуняк, який має безпосереднє відношення до підриву водопроводу в Луганську влітку 2014 року, переховується в Росії під псевдонімом письменника Олега Валецького. Також в Москві (РФ) у справі про державну зраду затриманий і арештований військовий експерт з Петербурга 28-річний Володимир Нєєлов, який писав статті про ПВК "Вагнера" і читав відповідні лекції за кордоном.