RU  UA

Військові держзамовлення в Україні: в Кабміні розповіли про проблеми

В Україні більше половини оборонних замовлень виконують приватні компанії і влада має намір змінити такий розклад.

Про це в програмі Роксани Руно "Все по бєспрєдєлу" на Апостроф TV розповів віце-прем'єр-міністр і глава міністерства з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Він зазначив, що в 2020 році 36% державного оборонного замовлення виконали підприємства, що входять до складу "Укроборонпрому". 54% виконано українськими приватними компаніями. 10% - це імпорт зарубіжної техніки.

"Якщо більш уважно проаналізувати ті 36%, то ця доля може ще меншою, бо субвиконавцями є, зокрема, приватні компанії. Я знаю, що на сьогодні це абсолютно не влаштовує ні керівництво країни, ні президента, ні уряд, ні очільника "Укроборонпрому" Гусєва, які хочуть збільшити цю частку. Але для цього мають бути виключно об’єктивні причини — пропозиція, яка зможе переконати наших державних оборонних замовників, що саме підприємства державної форми власності зможуть краще виконати ці замовлення", - сказав віце-прем'єр.

Він підкреслив, що президент повністю в темі всієї поточної ситуації в Збройних силах.

"Зокрема, під головуванням президента відбулася дуже серйозна нарада по державному оборонному замовленню у грудні, де були розглянуті всі пріоритети, які ми повинні витримати у 2021 році", - сказав Уруський.

Також він пояснив передачу "Укроборонпромом" замовлення приватним компаніям.

"Так склалася кооперація підприємств по тому чи іншому виробу, що там уже присутні багато приватних підприємств. Це не тому, що вони неспроможні. Завжди будь-який розробник чи виробник братиме собі в компанію того, хто краще, дешевше й ефективніше запропонує. Тут важливі ціна, якість і надійність. Якщо ми з вами домовилися, то ви мені гарантовано в конкретний час віддаєте замовлення", - сказав чиновник.

Уруський зазначив, що питання виникають і з державними, і з приватними підприємствами - велику роль відіграє суб'єктивний фактор.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Наші друзі та партнери неохоче продають Україні боєприпаси, у них інші інтереси - Олег Уруський.