RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Вибірковий контроль за фіскальною дисципліною це 33 млрд грн втрат бюджету щороку тільки в 4 галузях - бізнес-асоціації

Ризикові галузі вимагають від держави налагодити контроль за касовою дисципліною та забезпечити виконання закону гравцями на ринках.

Про це йшлося на прес-конференції "Сумні наслідки для економіки від вибірковості контролю та покарання за порушення законодавства".

По галузях побутова техніка та електроніка, нафтопродукти, алкоголь, ліки втрати бюджету складають близько 33 млрд грн на рік.

6 асоціацій заявили, що підтримують рух Детінізація – це цивілізація. Вони вказали на необхідність зменшити попит на нелегально ввезений імпорт.

Як зазначила Вікторія Куликова, менеджер комітету побутової електротехніки Європейської Бізнес Асоціації: "Динаміка надходжень могла бути більшою, якщо б діяли більш істотні штрафи за невидачу фіскальних чеків, адже штраф складав символічну 1 грн - сплата штрафу була більш вигідна за несплату податків".

За інформацією Генерального директора Асоціації "Українські імпортери побутової електроніки" Софії Арасланової, у 2020 втрати бюджету від несплати податків при реалізації нелегально ввезеної побутової техніки склали 7 млрд грн: "Збитки державі завдано внаслідок існування гравців, які подрібнюють компанії на ФОПів, реалізують товар без фіскалізації продажів".

Громадські активісти промоніторили ТОП-20 інтернет-магазинів, що торгують гаджетами, і лише 9 з 20 видали фіскальний чек, 6 продали товар від ФОПа, 5 не вказали, хто є продавцем: "Експерти отримали шокуючі цифри", - сказала Софія Арасланова - "Деякі бренди вичерпують ліміт для 2 групи ФОП за 1 день".

Асоціація вимагає налагодження контролю за гравцями ринку та забезпечити вступ в дію з 1.01.2022 штрафу у 100% вартості товару за невидачу чека, заборону практик "пов'язаних ФОПів", реєстру інтернет-магазинів на порталі Дія.

Представниця Нафтогазової Асоціації України Неля Привалова розповіла, що 40% АЗС продають пальне без реєстрації і закуповують нелегальне пальне у міні-НПЗ або "продають" документи на пальне для мінімізації ПДВ. Втрати бюджету варіюються від 11 до 15 млрд грн.

Аліна Шолохман - виконавчий директор Асоціації "Укрводка" розповіла, що в тіні знаходиться 56% алкоголю (12 млрд грн втрат бюджету): "Ми спостерігаємо до 10 000 точок, які продають нелегальну продукцію. Ми запропонували законодавчі зміни для створення реєстру тих, хто здійснює продаж алкоголю через інтернет. Тоді б з'явилася можливість блокувати роботу сайтів, які не мають ліцензії".

Юрій Пероганич, генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України зазначив, що за даними групи Рейтинг 80% респондентів вважають, що чек захищає права споживача, 47% - підтримують запровадження штрафів, якщо товар без чека, 59% бажають отримувати електронний чек: "Реальна фіскалізація прибере преференції, які мають іноземні товари, ввезені з порушенням митних правил. Важливо, щоб в країні був налагоджений системний контроль, аби ініціативи президента з боротьби з тіньовою економікою та нелегальним імпортом не спіткнулись об корупцію. Дієвий розвиток фіскалізації торгівлі дозволить зменшити попит на товари "без документів", контрабанди".

Громадський рух "Детінізація - це цивілізація" - коаліція бізнес-асоціацій, що представляють легальний бізнес – 5500 підприємств, які забезпечують роботою понад 1,2 млн українців та сплачують близько 80 млрд грн податків. Учасники руху наполягають на реформах, розширенні фіскалізації та контролю руху товарів і грошей у галузях побутова техніка й електроніка, ліки, алкоголь, одяг, таксі тощо.