RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Платники податків стають більш відповідальними, вони налаштовані на діалог - Ганна Чуб

Начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Чуб пояснила, чим зумовлена тенденція збільшення податкових надходжень у регіоні.

Про це пишуть "Українські новини".

Дніпропетровщина результатами по збору податків перевершила загальнодержавні показники. За січень-травень ріст надходжень у порівнянні з аналогічним минулорічним періодом склав 128,3%. У абсолютних цифрах Дніпропетровський регіон скерував до бюджетів усіх рівнів (без урахування єдиного внеску) 23,538 млрд гривень. У тому числі: до Держбюджету –11,239 млрд грн, до місцевих бюджетів регіону – 12,299 млрд гривень.

"Тенденція збільшення надходжень зберігається вже давно й має декілька пояснень. До прикладу, податок на додану вартість збільшується за рахунок боротьби зі схемами ухилення від оподаткування. А ще тому, що зростає фізичний обсяг товарообороту у роздрібній торгівлі. Податок на доходи фізосіб – у тому числі за рахунок підвищення з 1 січня цього року мінімальної зарплати з 5 до 6 тисяч гривень",- розповіла Ганна Чуб.

Вона нагадала, що на зростання надходжень до бюджету впливають податки, які мають найбільшу питому вагу у загальній сумі надходжень. Зокрема, до Держбюджету – це ПДВ (46 %); ПДФО (30%); рентні та ресурсні платежі (10,9%). До місцевих бюджетів: ПДФО (63%); єдиний податок (12%); рентні і ресурсні платежі (4%).

Надходження по рентній платі у регіоні також показали ріст у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Збільшення цих надходжень у січні – травні поточного року складає понад 1 860 млн грн, при цьому частка надходжень місцевих бюджетів зросла на 516,8 млн гривень. Своєю чергою, надходження єдиного внеску за цей же період перевищили запланований показник на 9,7%, темп росту у порівнянні з аналогічним періодом 2020 складає 118,5 %, повідомила Ганна Чуб.

За її оцінкою, позитивна динаміка, що спостерігається у регіоні, зумовлена налагодженням активного діалогу між податківцями та платниками.

"Люди стають більш відповідальними. І ми вдячні усім платникам, які сумлінно виконують свій обов’язок та наповнюють бюджети",- підкреслила Ганна Чуб.