RU  UA

Економіст про податкову ревізію: влада залізе в кишеню кожного українця

Уряд озвучив плани перевірити доходи українців з 1995-го року. Ця ревізія має розпочатися наступної осені, для її запуску ще треба написати та прийняти окремий законопроєкт.

В ефірі Апостроф Live на Апостроф TV економічний експерт Олег Пендзин розповів, що після прийняття такого законопроєкту, кожна наступна велика покупка вартістю понад 400 тисяч гривень буде перевірятися на наявність задекларованих доходів на таку ж суму.

“Вже після прийняття цього закону ви прийшли купувати якусь нерухомість, землю чи автомобіль. Тоді податкова отримує інформацію, що ви здійснили такий платіж, і в автоматичному режимі перевірить ваші доходи з 1995 року по вашому ідентифікаційному коду платника податків. І “підніме”, скільки ви з 1995 року заробили грошей легальних, і порівняє суму оплати, яку ви здійснили, з вашим доходом. Ніхто не буде перевіряти, якщо ви купили, наприклад, квартиру до прийняття закону”, – розповідає Пендзин.

За його словами, у такий спосіб влада залізе в кишеню кожного українця.

“Наприклад, батьки дарують молодому подружжю гроші в конверті на придбання квартири. Ті пішли купувати житло, податкова перевіряє і каже: “Ви молоді, у вас нема доходів”, – й одразу на різницю тих доходів, які ви заробили, і суми оплати квартири нарахують податки. Хай квартира коштує 40 тисяч доларів – потрібно буде заплатити 10-15 тисяч доларів податку. По суті, податкова при наступних вартісних покупках почне “тролити” достатню кількість людей”, – вважає Пендзин.