RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

Всі новини

Ведуть до Софійського собору: у Києві виявили унікальні підземні ходи

Під час проведення ремонтно-реставраційних робіт на території Національного заповідника "Софія Київська", де знаходиться пам’ятник архітектури XVIII століття Трапезна церква, археологи досліджують таємничі підвали XVII століття, на яких стоїть споруда.

Про це інформує ТСН.

Вчені припускають, що підвали знаходились під колишньою дерев’яною будівлею церкви.

Читайте також: У київському Софійському соборі виявили сенсаційну знахідку: фото та відео

У підвалі Трапезної церкви, який був наполовину засипаний землею, археологи виявили три підземні ходи.

"Свого часу ми проводили біолокацію території заповідника і локатор показує, що один з цих трьох ходів веде до Софійського собору. Знаємо, що глибина цього ходу шість метрів від рівня землі. При цьому підземний хід обкладений цеглою та прокладений під кутом. Одне із припущень, яке було підтверджено біолокацією, що десь під Софійським собором, на глибині 9 метрів, є якась віртуальна камера. Що це таке – поки залишається загадкою", - розповів перший заступник гендиректора, головний реставратор Національного заповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко.

Наразі у підвалі, який завалений побутовим сміттям XVIII та XIX століття, працюють археологи. У приміщенні знаходять масу цікавих матеріалів, які показують побут киян того часу.

Тоді не було звалищ й все просто викидалось та затрамбовувалось землею, пояснює Вадим Кириленко, додаючи, що дослідження триває.

Археологи збираються розкрити усі ходи та дослідити їх, дійшовши по них до кінця.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що у мережі опублікували фото київських Золотих воріт у середині минулого століття. Деякі мешканці Києва ще пам'ятають їхній стан до реставрації.