RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Хто в Києві може отримати захмарні платіжки за тепло: детальне пояснення

Кияни отримують платіжки за опалення, в яких зазначені захмарні суми - від 5 до 20 тисяч гривень. і такі випадки непоодинокі: люди оббивають пороги чиновників, щоб з'ясувати, чому їм приходять такі рахунки за часом холодні квартири.

"Апостроф" з'ясовував, звідки з платіжках киян беруться ці колосальні суми.

"Стосовно аномальних платіжок повідомляємо, що така ситуація може виникнути у випадку, коли в будинку не всі квартири обладнані індивідуальними лічильниками", - відповіла Юлія Орел, заступник директора з інвестиційної діяльності та перспективного розвитку КП "Теплоенерго" на офіційний запит "Апострофу".

"Якщо в багатоповерховому будинку передбачена можливість встановлення індивідуальних приладів обліку електроенергії, то власники квартир з приладами обліку сплачують за спожите тепло за показаннями своїх лічильників та додатково розрахунковий обсяг за опалення місць загального користування (МЗК), а власники квартир без індивідуальних лічильників – за методикою, затвердженою КМУ від 21.07.2005 року №630. Вона передбачає нарахування на підставі різниці між показаннями загальнобудинкового приладу, витрат на опалення МЗК та сумарних показань усіх індивідуальних лічильників пропорційно опалюваній площі квартири", - коментує "Київтеплоенерго"

Перекладаємо на людську мову. Є люди, які встановили індивідуальний лічильник. Щомісяця, з 5 по 30 число вони передають показники своїх лічильників до КП "Теплокомуненерго". Їм у відповідь приходить платіжка відповідно з наданими показниками. А є ті, в кого таких лічильників немає, відповідно на них розрахований загальнобудинковий регулятор тепла. З загальнобудинкового показника віднімаються ті показники, які передали люди з індивідуальними лічильниками. Потім цей показник ділиться на кількість осіб, у яких немає такого лічильника.

"Якщо людей, які перейшли на індивідуальний облік тепла, було багато, то всі ті втрати фактично перекладались на тих осіб, які не поставили теплолічильники. І як результат це викривляло показник для тих, хто не поставив теплолічильник. Тож і вартість спожитого тепла в них була суттєво більшою", - зазначив у коментарі "Апострофу" економічний експерт та позаштатний консультант комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Ілля Несходовський.

До цього може додаватися й борг, а також інші чинники, наприклад, зміна конструкції опалення.

"Буває, що люди виносять батареї на балкон або роблять у ванній теплу підлогу за рахунок батарей, - говорить Ілля Несходовський. - Як результат – більше споживання. І всім іншим мешканцям будинку, які користуються загальнобудинковим лічильником, доводиться за нього платити. Такі люди мусили би поставити регулятор тепла на свої батареї, і зменшувати температуру в кімнаті шляхом такого регулювання. А вони відкривають вікна і таким чином збільшують споживання".

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Хто кого нагріває: чому в платіжках приходять аномально високі суми за тепло".