RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Стихійне звалище на Печерську: політолог розповіла про ігнорування проблеми з боку місцевої влади

Частина Печерського району перетворилася на стихійне звалище, жителі задихаються від запахів і обурені створенням смітника в центрі столиці. За словами жителів, така ситуація викликана байдужістю землевласника до своєї території.

Про це пише політолог Карина Хантер в блозі "Цензор".

"Всі хочуть жити в європейській столиці, а сприяти цьому - ні. Наразі, на жаль, трендом є війна з забудовниками шляхом блокувань, мітингів і страйків... Часто цим користуються люди не з найчистішими руками. У Печерському районі є яскравий приклад того, як реальний власник землі не може навести порядок на своїй території, яка перетворилася на звалище, і стала місцем "відпочинку" для людей без певного місця проживання", - кажуть жителі Печерського району.

Як пише експерт, звалище утворилося в 10 хвилинах від станції метро "Печерська", за адресою Тверський тупик 10А. За документами ця територія належить Національній академії наук України. За затвердженим проектом на цьому місці мав бути парк, будови з яскравими фасадами, виконано озеленення пішохідної зони.

"Не всі знають, що Національна академія наук - це не просто суспільство вчених, а структура, яка включає в себе близько 150 установ, в тому числі і інститутів по всій Україні. На базі академії працює понад 28 тис співробітників. Вони займаються науковими розробками, починаючи з розробки нових сортів насіння до тест-систем медичного призначення. Так чому ж НАН України не може користуватися своєю територією і виконати умови проектної документації з благоустрою власної землі, і хто несе відповідальність за незаконне заволодіння приватної власності?" - коментує житель району Олександр.

Він додав, що з 2007 НАН України отримала Державний акт на право постійного користування цією ділянкою. За фактом виявлення чужих споруд НАН України звернулася до Печерської райадміністрації щодо законності перебування гаражів на території.

"Виходить, що в нашій країні можна просто "забити" на закон і розміщувати своє майно, де хочеться, а державні органи тільки будуть ходити навколо і розводити руками?.. У мерії є досвід очистки міста від МАФів. Звичайно, їх власники бунтували, проте з часом кияни стали позитивно ставитися до чистих підземних переходів, упорядкованих торгових точок і ринків біля метро. Так невже ще одна зелена зона буде зайвою для Києва?", - пише Карина Хантер.

"Законні власники землі більше 10 років не можуть землею користуватися, тому що треті особи захотіли зробити льохи у себе під будинком. Після Революції Гідності у багатьох сталася підміна понять, коли відчуття, що можна все вирішувати мітингами, протестами і погрозами перейшло далеко за норми цивілізованого устрою держави, в якому шанують закони і порядок", - підкреслив Олександр.

Жителі сподіваються, що місцева влада буде діяти відповідно до законодавства і не піддаватися маніпуляціям. А інтереси киян - 28 тис співробітників НАНУ будуть захищені, "адже якби ця земля належала приватній особі, то ні звалищ, ні гаражів там би не було", - підсумувала автор блогу.