RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

У київських водоймах почали помічати екзотичних "прибульців" - вони можуть бути небезпечні, фото

Забруднення Дніпра призвело до появи мшанок - колоній тварин, які утворюють величезні желеподібні кулі вагою до 6 кг. Кияни все частіше помічають цих дивних істот в річці.

Про це заявив директор Інституту гідробіології НАН України, доктор біологічних наук, професор Сергій Афанасьєв, повідомляє "Вечірній Київ".

Їх вперше помітили під Києвом ще в минулому році. За словами вченого, це колонії, які утворюють величезні "м'ячі". Моховатки родом з Північної Америки. В Європу вона потрапила в кінці XIX століття. Крім того, нещодавно в водоймах столиці менше ніж за 2 години зловили 25 сонячних окунів родом з Північної Америки. У річці Прип'ять з'явилися сомики-кішки, яких раніше можна було побачити лише в океанаріумі або в США.

Фахівці вважають, що поява екзотичних риб не несе ніякої користі. Існує небезпека харчової конкуренції, через що буде страждати екосистема. На їхню думку, краще не випускати назад у воду спійманих екзотичних риб.

"Будь-яку інвазивну рибу не треба відпускати назад у воду. Ні сонячного окуня, ні амурського чебачка, ні ротана, ні сріблястого карася. Останнього, на мою думку, взагалі варто дозволити ловити в необмеженій кількості і в будь-який час. Адже він найбільш агресивний і небезпечний в водосховищах для наших аборигенних видів ", - заявив Афанасьєв.

Така велика кількість екзотичної фауни в столичних водоймах спостерігається через потепління, маловоддя і забруднення води, як додав учений.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Київському водосховищі стався масовий мор риби. Кількість мертвої риби у водоймі і на березі неможливо підрахувати.