RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Лайм

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Кузьма Скрябін п'ять років тому загинув у ДТП: його головні пісні і висловлювання про політику і війну

У неділю, 2 лютого, в Україні згадують одного з найяскравіших музикантів, лідера гурту "Скрябін" Андрія Кузьменка, який загинув рівно п'ять років тому в ДТП в Дніпропетровській області.

Кузьма, як називали загиблого музиканта, запам'ятався не тільки своїми піснями, а й висловлюваннями, зокрема, про останні події в країні.

"Я за Майдан, але якщо люди піднімаються самі. А щоб самі вони встали, потрібно бути готовим до того, що ніхто тобі не купить автобус", - так описував Андрій Кузьменко своє ставлення до подій Революції Гідності.

Кузьма не приховував, що спілкується з деякими російськими артистами, але при цьому підкреслював, що важливо змінити свідомість самих українців, а не зірок з Росії, які оточені пропагандою.

"Листуюся з Лолітою. Але намагаюся не порушувати гострі теми. Я розумію, що не зміню її думку, так як вона 24 години під впливом своєї пропаганди. Я не розпорошуюся, щоб переконати когось. Головне - переконати наших людей", - говорив в інтерв'ю Андрій Кузьменко.

Пізніше стало відомо, що Кузьма без зайвого розголосу займався волонтерською допомогою українським бійцям на фронті, однак до концертів на передовій ставився скептично.

"Хлопцям з передової "до одного місця", хто перед ними виступає. Жодні виступи бойовий дух не піднімають, коли вони не знали чим воювати, проти кого і при цьому їх "здавали". Приїхати, підняти настрій і виїхати - це блюзнірство", - говорив музикант.

Після трагічної загибелі у Кузьми залишилися дружина Світлана Бабійчук і єдина дочка Марія-Барбара Кузьменко.

Вдова музиканта є засновницею "Фонд імені Кузьми Скрябіна" і продовжує благодійну діяльність чоловіка, допомагаючи дитячим будинкам, лікарням, займається волонтерською діяльністю і підтримує українських військових. З 2014 року Кузьма активно допомагав фронту і відвідував поранених військових в госпіталях

Коли загинув Андрій Кузьменко, його доньці Марії-Барбарі (Кузьма називав її Бася) було 17 років, вона дуже важко переживала смерть батька і потребувала допомоги фахівців.

20 грудня 2019 роки дівчина вийшла заміж за молодого чоловыка, який разом з нею навчається в Київському медичному університеті.

Після смерті Андрія Кузьменка залишилися його пісні, деякі з яких стали знаковими для свого часу.

Перший кліп був знятий ще в 1989 році в Новояворівську Львівської області на пісню під назвою "Чуєш Біль".


Пісня про війну "Годинник", яку після смерті Кузьми назвали пророчою, увійшла в перший в Україні подвійний альбом, який видала група Скрябін в 1997 році.


У 2003 році з'явилася чуттєва балада "Спи собі сама", яка миттєво завоювала величезну популярність. На цей хіт "нульових" років робили кавери найрізноманітніші музиканти - від учасників талант-шоу до Андрія Хливнюка з групи "Бумбокс".


Ще одним відомим кавером була пісня 2006 року "Шампанські очі", яка стала одним з головних хітів групи Дмитра Шурова "Pianoбой".

Кузьма був відомий як автор багатьох жартівливих і сатиричних пісень, серед яких - його хіт 2011 року "Маршрутка". На пісню було знято дві версії кліпу, довга вийшла цілим короткометражним фільмом з великою кількістю ненормативної лексики.

У 2012 році Кузьма несподівано написав ліричну пісню про маму, яка стала на стільки популярною, що тепер її обов'язково виконують музиканти на весіллях, випускних та інших заходах, де виникає необхідність висловити ніжні почуття до матері.

Кліп на композицію "Дельфіни" з ювілейного альбому "25" мимоволі став пам'ятником Кузьмі. Його вперше опублікували в інтернеті 1 лютого 2015 року, а вранці наступного дня музикант загинув в ДТП.

Нагадаємо, що Андрій Кузьменко розбився в аварії близько 8.20 2 лютого 2015 року в Криворізькому районі Дніпропетровської області. Його позашляховик Toyota Sequoia зіткнувся з вантажівкою ГАЗ-53.

Як раніше повідомляв "Апостроф", на київській "Площі зірок" поряд з ТРЦ "Гулівер" з'явилася табличка пам'яті легендарного музиканта Кузьми Скрябіна.