RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Потенціал співпраці між Україною і Литвою використаний тільки на 10%, - Скоцик

В останні роки розвиток зв'язків України і Литовської республіки отримав нову динаміку - зростає співпраця в найрізноманітніших сферах - економічній, військово-технічній, гуманітарній. Литва також, безумовно, є головним союзником України на шляху її просування до Євросоюзу і у питаннях протистояння російської агресії. Однак потенціал співробітництва ще використаний далеко не до кінця. Особливо це стосується використання Україною литовського досвіду реформ, а також питань розвитку горизонтальних зв'язків між двома країнами.

Про це йшла мова на прес-конференції за участі лідера Аграрної партії України Віталія Скоцика і повноважного міністра посольства Литовської Республіки Гвідаса Кєрушаускаса.

Віталій Скоцик, який тільки повернувся з робочої поїздки в Литву, де провів зустрічі з представниками литовського політикуму - депутатами Сейму та членами уряду республіки, вважає, що потенціал співробітництва використаний тільки на 10%. Це відкриває перед двома країнами безліч можливостей. Перш за все, вважає лідер Аграрної партії, мова може йти про ефективне використання в українських реаліях литовського досвіду щодо забезпечення енергетичної безпеки, реформування медицини, соціальної політики, податкової сфери.

"Існує багато напрямків, у яких Литви для нас є хорошим орієнтиром. В першу чергу - це реформа охорони здоров'я і енергетична безпека. Сьогодні Литва практично у всіх питаннях енергетики (крім електроенергії), є повністю незалежною поставок російських енергоресурсів. Особливо ефективно Литва спрацювала у галузі теплозабезпечення - 60% якого сьогодні здійснюється за допомогою не газу, а біомаси. А до 2020 року Литва планує повністю відмовитися від використання газу для виробництва тепла", - зазначив Віталій Скоцик.

На його думку, важливим для України є і досвід Литви в питанні бюджетного забезпечення і підвищення рівня добробуту суспільства. "Економіка Литви сьогодні не дозволяє швидко підвищити мінімальну заробітну плату, тому Сейм і Кабінет міністрів пішли шляхом активізації профспілкового руху - розвитку спілкування між робітниками і власниками підприємств. На мою думку, це дуже позитивний шлях і приклад для України", - вважає Віталій Скоцик.

Особливо відзначив лідер Аграрної партії і досвід проведення в Литві земельної реформи, який могла б взяти на озброєння Україна. "Як відомо, в меморандумі МВФ є пункт про прийняття (в Україні) вільного ринку землі. Під час зустрічей я багато чув від литовських колег, що в цій сфері поспішність ні в якому разі не допомагає. Потрібно робити все дуже вивірено, щоб в жодному разі не допустити спекуляцій. Тому досвід земельної реформи - як цей процес проходив в Литві, як він проходить сьогодні (він, до речі, до кінця ще не завершений) - дуже важливий для України", - вважає політик.

У свою чергу повноважний міністр посольства Литовської Республіки Гвідас Кєрушаускас наголосив на важливості розвитку горизонтальних українсько-литовських контактів. "Розвиток зв'язків між українськими та литовськими університетами, школами, містами - це і дуже і дуже важливо. І під час таких контактів ми готові передати наш досвід в різних сферах", - зазначив литовський дипломат.

Торкнулися учасники конференції і політичних процесів, які проходять в двох країнах і контактів на рівні політичних партій. Як зазначив Віталій Скоцик, Аграрна партія України почала активно співпрацювати з нинішньою правлячою партією Литви ще до перемоги останньої на парламентських виборах в жовтні минулого року.

"Союз селян і зелених" - це ідеологічно близька нам партія, яка здобула перемогу на минулих в жовтні виборах, набравши третину голосів. Сьогодні вона сформувала коаліцію з соціал-демократами в литовському Сеймі. Тільки що було закінчено формування кабінету міністрів, де і прем'єр-міністр, і левова частина міністрів, 90%, від "Союзу селян і зелених". Тому для нас дуже важливий досвід наших литовських колег - по передвиборчій роботі, по роботі в регіонах, підготовці стратегії. Нам також дуже важливий литовський досвід створення кабінету міністрів і постановки пріоритетних завдань", - підкреслив український політик.

Віталій Скоцик також анонсував, що найближчим часом відбудеться візит литовський парламентаріїв в Україну, під час якого будуть відпрацьовані програми обміну студентами та учнями, а також програми реалізації економічних проектів, зокрема в сфері теплозабезпечення.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: