RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Україні розповіли, як покарати Росію за Кримський міст

Запуск Керченського моста, який з'єднує окупований Крим з Краснодарським краєм Російської Федерації, дає юридичну можливість Україні звернутися до Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

Про це "Апострофу" заявив російський політолог Дмитро Орєшкін.

"За всіма правилами Азовське море належить двом сусіднім державам і, відповідно, будь-які споруди повинні узгоджуватися двома сторонами, а при будівництві мосту цього, природно, зроблено не було", - зазначив він.

Так, Україна може звернутися в Морський суд з вимогою накладення юридичних санкцій на російські морські судна.

За словами Орєшкіна, є певні правові підстави для будівництва в міжнародних водах, що не були дотримані - схвалення України на будівництво не було отримано. Крім того, сам міст створює певне утруднення для міжнародного судноплавства, і це те, що дає Україні підстави для судового позову.

"Природно, це довгий процес, який розтягнеться, можливо, на кілька років. Але Україна неодмінно скористається цією можливістю. Було б дивно, якби вона пропустила її повз", - сказав політолог.

У той же час він додав, що руйнувати міст після повернення Криму до складу України навряд чи хтось буде. Швидше за все, йтиметься про компенсацію Україні, можливо, досить дорогу. Але тут вже проблеми юридичного характеру і тиску.

"А ми поки спостерігаємо лише емоційно-ідеологічний тиск, що це незаконно, а також формулювання, які виглядають досить слабо. Наприклад, міркування про те, що умови експлуатації мосту порушують умови життя дельфінів і так далі. Єдиною реальною жорсткою відповіддю Росії можуть бути санкції з можливим подальшим арештом російських суден і забороною на причалювання в міжнародних портах за порушення міжнародного морського права", - зазначив Орєшкін.

Він уточнив, що роздратування, що накопичилося на адресу путінської Росії, буде впливати і на судові інстанції. Якщо будуть спроби відкотити перед суддею чи чогось наобіцяти, в даній ситуації це може не спрацювати.

"А розмови про те, що міст обов'язково впаде, тому що перебуває в зоні тектонічної нестабільності або якось не так побудований - це все висновки на втіху слабким..." - підсумував політолог.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Путіна можна жорстко покарати за Кримський міст: що потрібно робити Україні.