RU  UA

Як домогтися від Путіна виведення військ з Донбасу: в Україні відкрили деталі плану

Спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович заявив, що президент РФ Володимир Путін, ймовірно, хоче закінчити війну на Донбасі, саме про це говорять певні ознаки. Тому треба знайти шлях, який дозволить зберегти йому обличчя.

Про це він розповів в інтерв'ю Апостроф TV.

За словами Арестовича, треба розуміти, що просто вивести війська під тиском української сторони і ОБСЄ – це неприйнятне для Путіна.

"Для Путіна це неприйнятне, він втратить рейтинги та всі ці "мачообразні" речі, які вирують російською пропагандою – внутрішньою та зовнішньою. ТКГ – це дипломатичний майданчик дуже високого рівня. Там ми маємо спілкуватися дипломатично. За цими дипломатичними формулюваннями криється, насправді, доволі жорстка наша позиція. Ми, наприклад, вимагаємо від державних органів Російської Федерації, зокрема, Держдуми, скасувати їхні постанови по Україні. Наприклад, щодо отримання російського громадянства жителями ОРДЛО і так далі, там цілий пакет. Якщо вони вимагають від нас внесення змін до нашого законодавства, то ми вимагаємо змін у їхньому законодавстві. У нас доволі жорстка позиція. Я можу сказати свою особисту точку зору – не як речник ТКГ, а як людина – навіть я не очікував, що все буде так жорстко. Але це предмет перемовин", - зауважив Арестович.

Речник української делегації в ТКГ наголосив, що Україною не буде порушено ніяких червоних ліній.

"Більше того, можна сказати, що з’явилися нові червоні лінії, більш жорсткі вимоги. Наприклад, вимоги про скасування всіх цих постанов, які вони наприймали по Україні, про збільшення представників місії ОБСЄ на півтори тисячі осіб. Вони насамперед мають прослідкувати, як будуть виведені іноземні війська, найманці та збройні формування, а по-друге – допомогти нам взяти контроль над кордоном і бути з нами на кордоні. Потім – допомогти підготувати вибори і провести їх належним чином за українським законодавством", - зазначив спікер.

Також Арестович додав, що під час перемовин розглядається варіант залучення третьої сторони.

"Це один із варіантів. Розглядається залучення від поліцейських до миротворчих місій різного формату", - заявив Арестович.

Більш детально про завершення конфлікту на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа": "Є певні ознаки того, що Путін хоче закінчити цю війну - Арестович".