RU  UA

Вирок за 20 тисяч гривень: що буде з гучними справами проти суддів

Вищий антикорупційний суд засудив до 6 років суддю Рахівського райсуду Івана Тулика за хабарі у розмірі 400 доларів та 10 тисяч гривень. На думку кандидата юридичних наук Геннадія Дубова, це рішення свідчить про те, що наші антикорупційні органи можуть працювати.

Про це Геннадій Дубов розповів в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV.

"Є вирок суду. Щоправда, він ще не вступив у силу. Це станеться лише за місяць або після апеляції. З приводу суми: можливо, вона когось не ображає, однак це довели. І молодці, що довели. Це результат. Це результат антикорупційної діяльності органу, бо дуже часто ми бачимо заяви, але не бачимо реальних доказів та реальних вироків", - додав Дубов.

Експерт нагадав, що в Україні існують і гучні справи проти суддів. Наприклад, справа проти голови ОАСК Павла Вовка. Однак оцінювати і порівнювати справи Вовка і Тулика буде не зовсім коректно.

"Справа в тому, що, можливо, є інша тактика захисту. Наскільки я розумію, пану Вовку навіть підозру не встигли оголосити. Відповідно, це може бути його протидія в порядку захисту себе, і він має на це право, як і будь-який громадянин України. Можливо, він більш кваліфікований. Тут важко говорити. Скандальність цих справ обмежує можливості об’єктивно оцінювати їх зміст, тому що жодна зі сторін не демонструє матеріали цих проваджень", - пояснив експерт.

Крім того, як зазначив Геннадій Дубов, в Україні дуже складна процесуальна процедура. Вироки швидко не виносяться, а виправдатися може навіть винна особа.

"Це нормальний юридичний процес – процесуальна боротьба обвинувачення і захисту. Якщо б ми хотіли, щоб у нас був інквізиційний процес – умовно кажучи, взяли, посадили, і ти потім виправдовуєшся – але ж в нас демократія. В нас гласність, купа гарантій для будь-кого. Нам треба усвідомлювати, що гарантії надаються, аби навіть серед сотні засуджених не було однієї невинної особи. Ми припускаємо, що навіть винна особа може бути виправдана, бо в нас дуже складна процедура, купа різних процесуальних нюансів. Тому ми маємо встановити для себе, чи потрібна нам складна процедура з великими гарантіями? В 1937 році вироки виносили швидко", - резюмував експерт.