RU  UA

Дев'ятивідсотковий Кабмін: як уряд Шмигаля виконав свої обіцянки

Рівно рік тому, 4 березня 2020 року, Денис Шмигаль обійняв посаду прем'єр-міністра України. Пріорітетними для нього та його команди були питання завершення війни на Донбасі та повернення Криму. Проте на курс новообраного уряду суттєво вплинула пандемія коронавірусу.

Подробиці – у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Верховна Рада призначила посаду прем'єр-міністр Дениса Шмигаля надвечір. Новий очільник уряду одразу ж категорично заявив про свої плани.

"Зміцнення національної безпеки та оборони, завершення війни на Донбасі й повернення анексованого Криму. Всі ці завдання буде вирішувати новий уряд. Не буде вирішувати - значить не буде цього уряду", - наголосив Шмигаль.

Крім того, прем’єр пообіцяв продовжити децентралізацію, створити сприятливий інвестиційний клімат, розбудувати промисловість та аграрний сектор і покращити якість медицини та освіти. Утім, програму дій уряду Шмигаль представив лише за три місяці після призначення - у червні 2020 року. Всі обіцянки голови Кабміну вмістилися на 10-ти сторінках, що викликало неабияке обурення депутатів.

"Пане Шмигалю, як староста класу - це двійка. Це несерйозно, це не те, що потрібно українським громадянам. Прошу з'явитися наступного разу з батьківським комітетом до зали парламенту", - сказала тоді депутатка від фракції "Голос" Інна Совсун.

Уже за тиждень прем'єр розповів про перші 100 днів роботи уряду. За його словами, на роботу Кабміну суттєво вплинула пандемія коронавірусу, але все під контролем.

"Ми надали швидку підтримку людям, мікро- та малому бізнесу. Без затягування часу були прийняті всі рішення щодо підвищення пенсій, з індексації пенсій, були прийняті рішення щодо скорочення термінів реєстрації безробітних, нарахувань і виплат допомоги з безробіття", - відзвітував Шмигаль.

В опозиції закидали, що на роботу уряду впливає не так коронакриза, як відсутність профільних міністрів. За лічені місяці тричі змінився очільник МОЗу, міністра освіти призначили лише у грудні минулого року, а крісло очільника Міненерго порожнє і досі. Кадрові ротації відбуваються на тлі пандемії, тарифної та економічної кризи. Тож крісло під Шмигалем хитається постійно.

Протягом року роботи Кабмін Шмигаля виконав 55 обіцянок. За підрахунками аналітичного порталу "Слово і Діло", це лише 9% від усієї програми прем’єра. Попереду у цього уряду ще майже 600 невирішених питань.