RU  UA

Перевірка на міцність: експерт пояснив, як Росія випробовує терпіння України

Декілька тижнів тому російський вертоліт з'явився у небі над Сумщиною. У такий спосіб Росія перевіряє, як українська сторона реагує на провокації. Це далеко не перша дія такого роду з боку РФ - провокації були раніше, будуть і надалі.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив політолог, співзасновник Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" Олег Саакян.

"Ми доволі несправедливо в інформаційному просторі забули, як декілька тижнів тому російський гвинтокрил на території України ніби трошечки залітав, трошки не залітав. Це була перевірка реакції, як спрацюють різні ланцюжки, починаючи від ідентифікації, як між собою передають інформацію різні служби, як швидко це дійде до командування. Це перевірка, як і наскільки якісно спрацює сигнал від появи явища до реакції і прийняття рішення", - пояснив Саакян.

На думку політолога, такі операції вже траплялися. Подібні провокації заради перевірки реакції передували захопленню Криму та проводилися протягом декількох років до анексії.

"Це ж передувало операції в Криму упродовж декількох років. "Заблукав" російський корабель, коли російський десант висаджувався на ЮБК. Потім казали: ой, переплутали координати, старі карти. Хоча вони таким чином прощупували, як швидко відреагують, і яка буде реакція - жорстка чи не жорстка. Пам'ятаємо, як з Тузлою в декілька етапів розвивалася ситуація. Так само починали з абсолютно невинного, а потім ескалювали та весь час перевіряли, якими можуть бути реакції", - зазначив Саакян.