RU  UA

Генерал СБУ розкрив цинічну схему вербування Росією українських військовослужбовців

Російські спецслужби вербували в свої агенти колишніх українських військовослужбовців, які навчалися в військових училищах або служили в лавах радянської армії, використовуючи цинічну схему заманювання українців.

Про це у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV розповів військовий і громадський діяч, генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ у 2014-2015 роках Віктор Ягун.

"Дуже небезпечна категорія - колишні військові, особливо ті, які були звільнені за часів СРСР або переважну більшість свого життя служили в радянській армії. Вони, як правило, мають багато однокурсників по училищах і завжди можна вийти на цих людей, щоб налагодити контакт", - розповів Ягун.

Він розповів про поширену в російських спецслужбах практику вербування колишніх українських військовослужбовців.

"До 2013 року була поширена практика проведення зустрічей випускників військових училищ, які були за часів СРСР на території України, а потім були закриті або перепрофільовані. Зустрічі цих вже неіснуючих училищ проводили в Москві, причому запрошуюча сторона для українців оплачувала все - проїзд, проживання, харчування. Легенда була така: в нас тут, в Росії, набагато легше, в нас є свій однокурсник - генерал, він все "порішає", - розповів генерал СБУ.

Таким чином, за його словами, збирали українців, щоб проводити з ними певну "роботу".

"Потім починалася "робота": а ти де, де ти служиш, як проходить служба? І військові, а частіше пенсіонери, все під час цих "ігор" розповідали. А потім починали обробляти по-іншому: може, тобі з роботою допомогти? В нас тут є людина, яка має фірму. Людина, приміром, погоджується, а потім вже невідомо, які після 2014 року їм завдання давали", - пояснив Ягун.