RU  UA

Не потрібно себе обманювати: дипломат вказав на важливий нюанс відносин України з США і Китаєм

Україна не може вважати себе важливим партнером для США. При цьому у Штатів є певні домовленості з Україною, але перебільшувати значення Києва для американців не варто.

Таку думку в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV висловив дипломат, громадський і політичний діяч Василь Філіпчук.

За його словами, для України найважливішими є чотири напрямки - США, Росія, Китай і ЄС.

"Ми є життєво важливим питанням для Росії, але думати, що ми так само важливі для США - себе обманювати. Колишній президент США Обама прямо заявляв, що Україна не належить до життєво важливих інтересів для США. Навіть якби Росія ще раз напала на Україну, він би не направив сюди війська", - уточнив він.

За словами Філіпчука, для Штатів Україна все ж важлива, адже з нами є важливі домовленості. Але при цьому в США не приділяють достатньої значення ролі України.

"Однак очікувати, що завтра хлопці з голлівудських фільмів висадяться на Донбасі і звільнять його, як в кіно, не варто", - додав він.

Також дипломат зазначив, що Китай має величезну силове поле для України, адже це країна №1 в нашій торгівлі.

"Країна, яка поставляє багато високотехнологічних і важливих товарів для України. Вона дійсно для нас є магнітом. Подивіться, який рівень експорту та торгівлі з Китаєм. Не дай Бог, щоб через рішення України по "Мотор-Січі" вони б підняли тарифи, ввели якісь обмеження. У нас в бюджеті, який вже втратив від припинення транзиту російського газу, утворюється діра. Тоді виникне питання, за що взагалі жити цій державі", - сказав він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін чекає: США і Європа дали Україні чіткий сигнал.