RU  UA

Час налагодити зіпсовані відносини: чим ситуація навколо Білорусі може бути корисною Україні

Україна має кілька суттєвих прогалин у сфері повітряного сполучення. За роки дотримання курсу на євроінтеграцію так і не з'явилося пряме авіасполучення між Києвом та Брюселем - всі рейси пролягали через Мінськ. Утім через нинішню ситуацію, яка склалася довкола Білорусі, в України з'явився шанс, яким не можна не скористатися.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив український дипломат, громадський та політичний діяч Василь Філіпчук.

"Я регулярно літаю в Брюссель. Нібито ми інтегруємося в ЄС, але прямого рейсу "Київ-Брюссель" в нас немає. І коли ти шукаєш квитки, то перший варіант який? Мінськ. Чомусь Мінськ, який не інтегрується в ЄС, має прямі рейси. Більше того, він взяв на себе левову частку трафіка не тільки в Москву, але й у Брюсель. Це дійсно те, що мав би зробити уряд", - додав Філіпчук.

Та тепер, коли все більше країн світу заявляють про заборону польотів над Білоруссю своїм авіакомпаніям, в України з'явився шанс покращити дещо зіпсовані відносини з Китаєм.

"Китай. Китай обрав Білорусь, як основний транзитний потік для своїх товарів у Європу. Якщо зараз буде погіршення стосунків та блокада Білорусі - дуже шкода, що так трапилося, але вона заслужена, бо крок з літаком є безпрецедентним, - чому ми не можемо використати цей момент? Для того, щоб з Китаєм, з яким настільки зіпсовані стосунки, повернути хоча б трошки товаропотоку. Тим більше, ми можемо взяти під контроль корупцію на кордоні і зробити так, щоб там автомобілі не чекали 2-3 тижні, а швидко - за декілька годин - могли його перетинати", - наголосив дипломат.

Утім це залежить від держави, функції якої в Україні останніми роками трактують невірно.

"Це все - питання не приватної ініціативи, а держави. Намагання втекти від функцій держави, які були в попередньому уряді, - абсолютно хибне. В сучасному світі від держави залежить не лише безпека чи грошовий обіг, але і те, як компанії, малий і середній бізнес, можуть функціонувати", - резюмував Філіпчук