RU  UA

Створення ПВК в Україні: генерал пояснив, хто вставляє палиці в колеса

Щоб легально створити ПВК в Україні, будуть потрібні безліч підзаконних актів на рівні рішень і постанов Кабміну.

Про це в ефірі програми "Трикутник Іванської" на Апостроф TV розповів генерал ЗСУ, перший заступник Командувача ССО ЗС України в 2016-2019 роках Сергій Кривонос.

Ведуча поцікавилася у генерала ЗСУ, наскільки реальна ПВК в сучасних умовах української армії, і навела в приклад колишнього офіцера ВМС США Еріка Прінса, який для створення військової компанії подолав всю бюрократію в Україні і зібрав необхідні документи.

За словами Сергія Кривоноса, найголовніша проблема при створенні ПВК - відповідність законотворчих актів, оскільки одним законом не вирішити проблему з легалізацією військової компанії в Україні.

"Один закон не вирішить проблеми, знадобиться величезна кількість підзаконних актів на рівні рішень і постанов Кабміну. Це не так швидко. Навіть розподіл повноважень між міністром оборони і головнокомандувачем ЗСУ триває вже півтора року. Ці питання досі не вирішені. У чому проблема? У тому, що бюрократія дуже сильна, і коли пишуть в законопроекті №5557, який представлений президентом, за три місяць пропрацювати Кабінетом міністрів величезну кількість підзаконних актів, навіть не перераховуючи їх - це шлях у глухий кут. Хто реально буде це робити? Ніхто. Це по-перше", - пояснив генерал ЗСУ.

Також Сергій Кривонос вказав на інший важливий нюанс при створенні ПВК в Україні. Він попередив, якщо комусь доручити розробити повноваження і функціонал, то співробітник зробить це так, щоб нести максимально низьку відповідальність.

"По-друге, є ще один нюанс. Якщо ви комусь знизу даєте завдання розробити собі повноваження або функціонал, він зробить це так, щоб менше за щось відповідати. Не може підлеглий розробляти собі обов'язки. Це повинен робити начальник", - резюмував він в ефірі Апостроф TV.

Читайте також матеріал "Апострофа": В Україні зараз принижують військових, які воювали на Донбасі - генерал Кривонос.