RU  UA

Хто винний, хто правий: як у Раді відреагували на офшорну "скриньку Пандори"

У Верховній Раді тривають бурхливі обговорення офшорних схем, представлених у розслідуванні "Пандора Пейперс". Одні фігурантів "справи" виправдовують, інші - суворо засуджують.

Як на матеріали журналістів-розслідувачів реагує оточення президента та парламентарії - дивіться у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Більшість фігурантів гучного розслідування відмовили або не відповіли на запити журналістів прокоментувати оприлюднену інформацію. Серед них адміністрація Алієва, офіс Назарбаєва, Кремль та Офіс президента України.

Хоча на Банковій, як стверджують розслідувачі, таки відреагували. Сказали, що відповіді поки не буде. А от брат ще одного фігуранта розслідування Сергія Шефіра - Борис виявився єдиним із оточення Зеленського, хто прокоментував витік даних журналістам "Слідство.Інфо".

"Це ви поставте нашим законотворцям (запитання — ред.), які таку ситуація створили, що постійно бізнес під загрозою бандитів, які приходять до влади. У той час це було дуже важливо - захистити свої інтереси", - заявив Шефір.

Так звана "скринька пандори" стала темою номер один для обговорення в кулуарах Верховної Ради. І думки серед парламентаріїв розділилися. Одні президента виправдовують.

"Це якраз президент Зеленський і його команда в січні 2020 року вперше за всю незалежність України проголосували антиофшорний закон, який повністю набуває чинності з 2022 року. І саме цей антиофшорний закон покладе край використанню офшорних компаній будь-ким", - наголосив нардеп від фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев.

"Якщо ви мені покажете в цій країні хоч одного президента, чи хоч одного бізнесмена, який не мав у своєму житті офшорних компаній, я вам буду аплодувати. Немає таких", - висловив свою думку представник "Слуги народу" Михайло Радуцький.

Інші ж героїв журналістського розслідування суворо засуджують. Невеликий скандал счинився і за участі народного депутата Петра Порошенка.

"Україна фігурує в світі як держава, лідер якої причетний до глобальної корупції, до відмивання вкрадених в Україні грошей спільно зі своїм бізнес-партнером – паном Коломойським", - заявив Порошенко.

Просто під час виступу Порошенка частина нардепів вийшла з зали та не дослухала промову до кінця.

На гучне розслідування вже відреагували і в Генпрокуратурі. Там скандальний матеріал сюрпризом не вважають. Мовляв, більшість інформації з "Пандора Пейперс" давно відома слідству і вивчається.

"Автор намагається натякнути глядачеві, що Офіс Генпрокурора в певній мірі "пригальмовує" розслідування справ із орбіти "Приватбанку". Рішуче заявляю, що манера, в якій підноситься цей натяк на нашу бездіяльність, - чиста спекуляція", - заявила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

До великого розслідування "Пандора Пейперс" долучилися 600 журналістів зі 177 країн світу. Протягом року вони дослідили мільйони конфіденційних файлів.

Журналісти з'ясували, що до офшорних схем причетні десятки світових лідерів та сотні чиновників. З українців у матеріалах фігурують Володимир Зеленський та його оточення, екс-керівництво "ПриватБанку", голова СБУ Іван Баканов та інші.