RU  UA

Україна "на гачку": чому загроза масштабного вторгнення РФ пішла на другий план

Президент Росії Володимир Путін вирішив перенести свою манеру тримати Україну на гаку якогось жахливого найближчого майбутнього з області прямого військового вторгнення до більш локальної області - на Донбас.

Таку думку в ефірі програми "Руно" на Апострофі TV висловив російський політолог Дмитро Орєшкін.

Він підтвердив, що хоча повномасштабного вторгнення 16-го числа не відбулося, небезпека зберігається.

"Є потенціал і, звичайно, його не можна залишати без уваги - війська сконцентровані, війська ешелоновані, підтягнуті шпиталі, підтягнуті паливно-мастильні матеріали. Тільки одне мене в цій справі бентежить - це робиться надто явно та надто публічно. Якби Путін готував реальну війну - він би намагався зробити швидко і несподівано", - зазначив політолог.

При цьому Росія вже три місяці тримає свої війська біля кордонів України, і наша країна підготувалася та отримала сильних союзників.

"А вже три місяці йдуть ці половецькі танці вздовж кордону. Україна підготувалася, отримала сильних союзників, навіть можна говорити, гарну сучасну зброю, грошове підживлення. І, що дуже важливо, практично абсолютну міжнародну підтримку, принаймні в європейському масштабі", - пояснив Орєшкін.

Він додав, що з кожним прожитим днем - нападати Росії було б все важче.

"Але я завжди казав, що Путіну війна не потрібна, тому що там можна відгрібти. Путіну потрібна загроза війни. Вона є, її не треба недооцінювати. Але й не треба переоцінювати також", - каже Орєшкін.

Те, що зараз перекинули увагу на окремі райони Донецької та Луганської областей, на його думку - хороша ознака.

"Це значить, фронтальна атака на Україну поступово виходить з ментальної картинки путінського світу. Він розуміє, що ця загроза в певному сенсі набридла. До неї вже звикли. А до звичної загрози якось не так серйозно ставляться і звикають до неї. Тому більше жива, гостріша, але менш масштабна загроза - це "ДНР" та "ЛНР". Це пафосні заяви про те, щоб визнати їхню незалежність", - зазначив він.

Таким чином Путін змістив фокус прямого військового вторгнення в область більш локальну.

"Тобто Путін вирішив перенести свою манеру тримати Україну на гаку якогось жахливого найближчого майбутнього з області прямого військового вторгнення в область більш локальну. "А ось ми зараз візьмемо і вам на зло визнаємо незалежність цих двох республік". Я думаю, що це теж блеф, тому що це тягне за собою цілу низку вкрай небажаних для Володимира Путіна наслідків. Але важливо те, що звузився фронт його активності", - говорить Орєшкін.

Водночас у Путіна є всі ресурси для нападу на Україну.

"І коли англійці, французи, американці про це говорять - вони по-своєму мають рацію. Так, загроза велика, до неї треба ставитися серйозно. Але це не означає, що завтра почнеться війна", - резюмував він.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Результат битви Путіна за Україну вже відомий - Дмитро Орєшкін.