RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Олена Дума виграла конкурс з відбору голови АРМА: в Transparency International попередили про ризики

У середу, 28 червня, комісія з відбору голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) визначила переможцем конкурсу колишню заступницю голови Чернігівської обласної державної адміністрації Олену Думу, за яку віддали голоси 6 з 8 членів конкурсного комітету.

Про це інформує антикорупційна організація Transparency International Ukraine, яке попереджає про репутаційні ризики для відомства.

"Призначення Олени Думи головою АРМА, несе великі репутаційні ризики для країни і для роботи незалежної та ефективної діяльності антикорупційної екосистеми та органів правопорядку", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Олена Дума має понад 22 роки стажу в державних органах та брала активну участь в антикорупційних та профспілкових організаціях, організовувала та брала участь у різних мітингах.

Наголошується, що досвід її роботи не пов'язаний з роботою у сфері, дотичній до кримінальної юстиції та з управлінням чи розшуком активів, тому це викликає сумніви, наскільки компетентно вона зможе контролювати роботу працівників АРМА.

"У 2019 році Дума брала безпосередню участь в агітації за одного із кандидатів в президенти України та дискредитації іншого претендента на цю посаду. Це вказує на політичну заангажованість переможниці конкурсу на Голову АРМА, що потенційно може впливати на її роботу на цій посаді", - йдеться в повідомленні.

Також вказується, що громадські активісти виявили зв'язки Думи із екс-головою СБУ Валентином Наливайченком.

"Свого часу очільницею Чернігівської облдержадміністрації була Анна Коваленко, яка, до того ж є співзасновницею ГО "Антикорупційний рух В. Наливайченка". Саме її заступницею працювала Олена Дума", - зазначає організація.

В Transparency International Ukraine висловили припущення й про контакти Думи з екс-керівником кримського управління СБУ, підозрюваним у держзраді Олегом Кулінічем.

В організації наголосили, що найбільше вказує на заангажованість майбутньої очільниці АРМА - участь у 2019 році у спільній прес-конференції з Семом Кісліним — фінансовим донором Рудольфа Джуліані.

"Тобто чотири роки тому майбутня очільниця АРМА брала безпосередню участь у спробах дискредитації своєї країни та нинішнього президента США, який зі свого боку всіляко підтримує нашу країну і в протистоянні російській агресії, і в антикорупційному поступі", - зазначили в Transparency International Ukraine.

Антикорупційна організація закликає членів Кабінету Міністрів не голосувати за призначення переможниці конкурсу на цю посаду.