RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Навколо Нобелівської премії назріває скандал: на вручення запросять послів Путіна і Лукашенка

Посли Росії та Білорусі були запрошені на банкет з нагоди вручення Нобелівської премії у Стокгольмі.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на Нобелівський комітет.

Читайте: Український Центр громадянських свобод отримав Нобелівську премію миру

П'ять із шести Нобелівських премій вручаються щороку у Стокгольмі, Нобелівська ж премія миру вручається в Осло, де проводяться окремі урочистості.

У Нобелівському фонді заявили, що посли всіх країн, дипломатично представлених у Швеції та Норвегії, будуть запрошені на церемонію вручення премії у грудні, оскільки прагнуть залучити навіть тих, хто не поділяє цінностей Нобелівської премії.

"Очевидно, що світ все більше ділиться на сфери, де діалог між людьми з різними поглядами скорочується. Щоб протистояти цій тенденції, ми зараз розширюємо кількість наших запрошень, щоб відзначити та зрозуміти Нобелівську премію та важливість вільної науки, вільної культури та вільних, мирних суспільств", - заявив у своїй заяві виконавчий директор Нобелівського фонду Відар Хельгесен.

Лауреати 2023 року будуть оголошені на початку жовтня, а святкова церемонія нагородження відбудеться 10 грудня у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Зазначимо, що минулого року фонд не включив до списку послів Росії та її сателіту Білорусі.

Фонд Нобеля відновлює практику запрошення послів РФ і РБ на церемонію вручення Нобелівської премії, щоб безпосередньо доводити свої цінності державам, які їм протистоять.

Про це написав речник МЗС України Олег Ніколенко, який зазначив, що доносити цінності гуманізму до Москви та Мінська є "сизіфовою працею", яка, незважаючи на всі зусилля, не приведе до результату.

"Швидше за все, у той день, коли російський посол сидітиме в гарному костюмі у Стокгольмському концертному холі, російська армія чинитиме чергові воєнні злочини на окупованих українських територіях, а російські ракети знищуватимуть чергові житлові квартали в українських містах", - зазначив представник МЗС.

Він висловив упевненість, що за таких умов у Кремлі рішення фонду сприймуть лише посиленням відчуття безкарності та новими злочинами.

"Минулого року Фонд Нобеля не запрошував російських і білоруських послів як відповідь на російську агресію проти України. І поки вона триває, поки мільйони українців страждають від непровокованої війни, а російське керівництво не покарано за свої злочини, ми закликаємо організаційний комітет підтримувати міжнародні зусилля щодо ізоляції Росії та Білорусії", - наголосив Олег Ніколенко.

Нагадаємо, що Британія не запросила на коронацію короля Чарльза глав 7 держав - Росії, Білорусі, Ірану, М'янми, Сирії, Афганістану та Венесуели.

  • Вас може зацікавити:

ООН зганьбилася заявою про вбивство дітей українськими військовими

Папа Римський потрапив у черговий скандал: росіяни кажуть, що вихваляв Катерину та велику Росію

Росіяни змонтували промову Папи Римського: експерти розкрили черговий російський фейк