RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Про Путіна, завершення війни, ППО і саміт НАТО: головні тези виступу Зеленського у Вільнюсі

У середу, 10 січня, президент України Володимир Зеленський під час офіційного візиту до Литви дав спільну прес-конференцію зі своїм колегою Гітанасом Наусєдою після переговорів, під час якої зробив низку заяв.

Про це пише "Апостроф" з посиланням на заяви Зеленського у Вільнюсі.

Володимир Зеленський зазначив, що стратегічні партнери України не готові вимагати від України заморозити війну з Росією. За його словами, вони повинні звернути увагу на те, що очільник Кремля Володимир Путін не збирається згортати бойові дії, зупинившись на досягнутому.

Читайте: США та союзники провели таємну зустріч з Україною щодо мирного плану: Росію не запрошували

"Ніякого тиску від партнерів немає щодо припинення нашого захисту… Тиску щодо замороженого конфлікту немає. Поки що немає. Є різні голоси, я в медіа їх чув, читав і знаю. Є різні голоси і є різні обговорення. Я думаю, що партнери поки що офіційно не готові давати нам відповідні сигнали. Принаймні, я їх особисто не чув", - зазначив Володимир Зеленський.

Він зауважив, що треба звернути увагу на риторику президента Російської Федерації, який не збирається зупинятися і хоче повністю окупувати Україну. І, на думку президента, іноді невпевненість партнерів у вигляді реакції щодо фінансової та військової допомоги Києву тільки додає хоробрості і сил Російській Федерації. Тому, вважає Зеленський, затягувати з наданням допомоги точно не потрібно.

Окрім того, Володимир Зеленський заявив, що Володимир Путін не заспокоїться, доки не зруйнує Україну. І країни Балтії та Молдова можуть бути наступними, якщо наша країна не витримає.

Також Зеленський заявив, що Україні не вистачає сучасних систем протиповітряної оборони. "Що стосується того, що ми з партнерами не в змозі найближчим часом виробляти – це сучасні системи протиповітряної оборони. Цього бракує дуже сильно. Росія останніми днями грудня і першими днями січня вдарила по цивільній інфраструктурі, людям... В цілому було 500 ударів. Ми змогли відбити в середньому 70% цих ударів. На жаль, ми втратили людей. Боротися із цією вражиною можна технологіями, поки ми їх ще не витіснили із нашої землі і поки не закінчилася війна, тому системи ППО – це те, чого бракує №1", - зазначив глава держави.

Читайте: Знищено 10 з 10 "Кинджалів": Залужний розповів про результати роботи ППО під час масової атаки

Наразі, за словами Зеленського, багато уваги приділяють боротьбі проти дронів та виробництву своїх дронів, запевнив, що Україна нарощує виробництво БПЛА.

Також Зеленський заявив, що очікує отримати від Вашингтонського саміту НАТО оборонні й політичні рішення, зокрема, щодо посилення ППО України. "Я хотів би отримати посилення пакета кількісно системами, які так нам потрібні. Саме системи і саме конкретні ракети, які борються проти російської балістики", – пояснив він, додавши що нашій країні хочеться отримати хоча б один конкретний крок назустріч до НАТО.

Своєю чергою Гітанас Науседа зауважив, що для Вашингтонського саміту було б успіхом, якби вдалося відштовхнулися від Вільнюського саміту і зробити наступний крок. Він зазначив, що якщо до саміту у Вільнюсі ще були сумніви, чи буде Україна в НАТО, то після саміту актуальним стало питання, коли саме Україна стане членом Альянсу.

Читайте: Ще ближче до НАТО: в Брюсселі затвердили програму підготовки України до вступу

Науседа також зазначив, що до саміту у Вашингтоні Україна повинна зосередитися на виконанні Річної національної програми, аби вона виявилася успішною і показала бажання Києва долучитись до Північноатлантичного Альянсу.

Нагадаємо, раніше НАТО затвердило регіональні плани, що стосуються стримування та захисту від двох ключових загроз для Північноатлантичного альянсу - Російської Федерації й терористичних угруповань.

  • Вас може зацікавити:

Україну готують до переговорів: хто може стати гарантами миру і як доведеться домовлятися

Відмова від територій: Україна відреагувала на сценарій війни від представника НАТО

Американці не є терплячими людьми - експерт із США про підтримку України