RU  UA

Пекін тиждень чекав із заявою про події на Курщині: про що говорять у Піднебесній

Через тиждень після початку операції Сил оборони в Курській області МЗС Китаю дало коментар, в якому Пекін закликав до деескалації.

Про те, що означає заява Китаю і чому в Пекіні зволікали з реакцією на безпрецедентні події в Росії, розповіла Наталія Плаксієнко-Бутирська, магістриня зовнішньої політики та експертка із питань Східної Азії.

Як пояснила експертка, офіційна позиція Китаю впродовж усього часу війни Росії проти України, яку Китай називає конфліктом, завжди була нейтральною.

"Китай намагається дотримуватись отієї нейтральності і принаймні показувати, що він – країна, яка знаходиться на віддалі від конфлікту і реагує в нейтральному контексті. Заклики до того, щоб сторони не ескалювали ситуацію, не розширяли поле бою і дотримувалися мирних принципів, є традиційними для Китаю і, що цікаво, подібні вислови були вжиті і тоді, коли Росія почала свою активну кампанію на Харківщині. Тому з точки зору Китаю і з точки зору нашого розуміння, ми нічого нового не побачили – Пекін намагається поводитися в тій парадигмі, якої дотримується. Але мені здається, що російські друзі Китаю будуть незадоволені такою реакцією на події в Курську. Ми бачимо, як вони нервово відреагували і як вони не сподівалися побачити подібний сценарій на своїй території", - розповіла Плаксієнко-Бутирська.

Експертка звернула увагу на поведінку Китаю щодо запропонованого ним мирного плану закінчення війни в Україні.

"Насправді ми маємо дивитися на поведінку Китаю в іншому аспекті: першим пунктом з шести мирних ініціатив, які нещодавно запропонував Китай і для яких він намагається знайти підтримку серед країн незахідного світу, іде деескалація ситуації, а потім там йдеться, що сторони повинні сісти за переговорів, що вони мають на рівних між собою говорити про досягнення миру. Тобто, це така частина китайського плану і він намагається виробити певну формулу своєї поведінки, своїх пропозицій і дотримуватись їх за будь-яких обставин. Тому заклики Китаю до діалогу не є чимось новим і відповідає попереднім заявам", - додала експертка.

Також вона спрогнозувала, чи може змінитися політика Китаю і його ставлення до України в разі розвитку ситуації із вторгненням Сил оборони на територію РФ.

"Ми повинні чітко зрозуміти, що Китай не перейде на сторону України навіть, якщо ситуація якось розвернеться іншим чином і не буде підтримувати нашу позицію, оскільки в Китаю є власний інтерес і в цьому випадку Росія займає важливе місце як стратегічний партнер у протистоянні зі Сполученим Штатами.

Але ми повинні звернути увагу на те, що Китай дуже обережний у своїй поведінці. Зараз є чимало речей, які вказують на обережність Китаю і в підтримці Росії, наприклад, це торгівля між двома країнами. Через тиск Сполучених Штатів Америки на фінансові установи Китаю китайські банки відмовляються ввести торгівлю з Росією напряму і всі трансакції зараз отримують дуже серйозну проблему. Китай зацікавлений в своїх інтересах, а не в тому, щоб підтримувати російську економіку і шукати обхідні шляхи.

Також ми маємо звернути увагу на те, що вибори у Сполучених Штатах Америки матимуть вплив не тільки на ситуацію в Україні, а в цілому світі, і Китай також дуже активно відстежує те, що говорять кандидати в президенти і що може принести для Китаю ймовірний прихід того чи іншого кандидата. Приміром, в Пекіні розуміють, що прихід Дональда Трампа може бути пов'язаний і спрямований на розкол між Росією і Китаєм, і тут слід сказати, що у Китаю з Росією було достатньо історичних конфліктів між собою для того, щоб рівень недовіри до Росії був присутній в політичних колах.

Щодо ситуації у Курській області, то в Пекіні не говорили, що Китай засуджує ці дії – в МЗС сказали всі ті речі, які мали б сказати для загалу, але все-таки намагалися залишатися нейтральним на випадок, якщо прийде до влади Трамп і почне вибудовувати свою політику з Росією. Китаю потрібно буде залишитися відповідальним гравцем, незаплямованим російською агресією проти України, як для глобального півдня, так і для Європейського Союзу. Тому я не думаю, що на цьому етапі, коли падіння Путіна можливе, Китай буде дуже сильно сприяти цьому відкрито, скажімо, щоб підтримати російського диктатора", - резюмувала експертка.

Нагадаємо, МЗС України зробив заяву щодо подальшої долі Курської області. Там заявили, що військова операція ЗСУ у Курській області РФ не має метою "забирання" цієї території.