RU  UA  EN

Понеділок, 21 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.40
НБУ:USD  40.90
Політика

Новини

21 жовтня

Всі новини

На кордоні з Угорщиною хочуть побудувати новий пункт пропуску - Микита

Наразі існує потреба у побудові нового великого вантажного пункту пропуску на кордоні з Угорщиною.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Віктор Микита.

"Щоб задовольнити всі потреби перевізників на українсько-угорському кордоні, потрібно будувати новий великий вантажний пункт пропуску - чотири смуги в одну сторону і чотири смуги в іншу. Поки що тривають перемовини про це з колегами з угорської сторони", - зазначив він.

Микита поінформував, що на Закарпатті зараз будуються великі підприємства, які забезпечать суттєву частку експорту готової продукції. За його словами, згідно зі Стратегією розвитку функціонування індустріальних парків у регіоні, ця частка експорту має прямувати в країни ЄС саме через пункти пропуску з Угорщиною. Мова йде як про вантажні напрямки, так і залізничні.

"Нам потрібно забезпечити швидке оформлення та пропуск вантажів для того, щоб підприємства виконували контракти. Усе це суттєві надходження до бюджету, тож розширення прикордонної інфраструктури - питання зміцнення економіки в цілому", - зазначив він.

Наразі на кордоні України з Угорщиною діє 5 автомобільних пунктів пропуску: Чоп (Тиса), Дзвінкове, Косино, Лужанка, Вилок. Пропускати вантажівки масою понад 7,5 тонн може лише «Чоп – Захонь». У квітні 2024 року Україна та Угорщина погодили на відкриття пункту пропуску «Велика Паладь – Надьгодош» для легкового транспорту.