RU  UA

Скандал України з Угорщиною: дипломат порівняв Орбана з Лукашенком і і дав оцінку конфлікту

Угорщина сама авторитарна країна в Євросоюзі і, щоб налагодити з нею нормальні стосунки, Україна повинна змусити себе поважати.

Таку думку висловив в ефірі Апостроф Live розповів колишній міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Дипломат дав оцінку конфлікту з приводу шантажу Угорщини, яка заявляє, що буде блокувати вступ України в НАТО. Костянтин Грищенко вважає, що це можливо, однак підтримки інших країн ЄС Угорщина не отримає.

"Вона ізольована, це авторитарна країна - найавторитарніша серед всіх. Якби Угорщина зараз намагалася вступити в ЄС, її б нізащо ніхто не взяв", - припустив екс-міністр.

За його словами, європейські партери України Німеччина, Франція і Великобританія, поки вона була в складі ЄС, намагалися вплинути на Орбана, щоб він не порушував основні принципи, на яких будується Євросоюз. Зокрема, не підпорядковував собі правову систему, судову систему, не переслідував опозицію способом, який є неприйнятним для демократичної країни, щоб не підпорядковував собі ЗМІ через підконтрольних олігархів.

"Вони намагалися, але їх, м'яко кажучи, проігнорували. Якщо в рамках пострадянського простору ми маємо Лукашенко, то Орбан - це Лукашенко Євросоюзу", - зауважив Костянтин Грищенко.

Щоб налагодити діалог і перейти до нормальних відносин, на його думку, Україні треба змусити себе поважати.

"Один з перших візитів нашого міністра був в Угорщину. Особисто на авто приїхав, задобрював, як міг, свого колегу, який хамськи себе веде? І що ми від цього отримали?" - риторично запитує дипломат.

Повне інтерв'ю Костянтина Грищенка читайте тут.