RU  UA

Це якийсь сюррелізм: дипломат вказав на серйозні проблеми у відносинах України і США

Українській владі необхідно уважно вибудовувати відносини з США і новим президентом країни Джо Байденом. Після скандалу з "плівками Деркача" було завдано нищівного удару по дипломатичних відносинах з Україною.

Про це в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV розповів дипломат, політик і громадський діяч Василь Філіпчук.

Дипломат назвав публікацію плівок і сам запис розмов злочином.

"Бо публікувати розмови президентів двох країн без дозволу цих президентів – це пряме втручання в діяльність вищих посадових осіб. Це злочин. Якщо вірити, що ці плівки автентичні... Записувати на телефон чи на якийсь пристрій розмову із очільником чи віце-президентом іншої держави – це порушення всіх міжнародних правил і норм... Розумієте, це не нищівний удар по іміджу України, це нищівний удар по міжнародних відносинах із нашою державою, коли вже кожен наступний голова іншої держави тричі подумає, чи говорити, що говорити, як говорити. Такі речі не можуть бути безкарними", - зазначив Філіпчук.

Він підкреслив, що дуже погано, що в зв'язку з розповсюдженням плівок санкції вводять США, а не Офіс українського генпрокурора проводить розслідування. Також він прокоментував заяву Офісу президента про те, що "ми розберемося, і винні будуть покарані".

"З цими заявами з Банкової деколи краще, щоб вони мовчали, ніж говорили. Ось була заява, що вони будуть допомагати Байдену боротися з українською корупцією - на сайті президента. Це за межами здорового глузду. Вони плутають Словаччину зі Словенією, вони плутають назви країн, столиці з адміністративними центрами тощо. Це був дитячий рівень української дипломатії або роботи зі ЗМІ. А от заява щодо боротьби з українською корупцією з боку Байдена – це вже по Фрейду. Це показує, що ми боротися не будемо, але якщо пан Байден буде боротися, то ми йому допоможемо. Це дійсно якийсь сюрреалізм, неадекватне сприйняття того, хто ти, де ти, що ти маєш робити. Але з іншого боку це і констатація факту, до чого нинішня влада довела нашу країну", - підкреслив дипломат.

Читайте повністю на "Апострофі" інтерв'ю: Для України головне, щоб Байден і Путін не домовилися про нас без нас - Василь Філіпчук.