RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Українська делегація у Парижі обговорила фінансову підтримку України та "Великого будівництва"

Делегація уряду та Офісу президента України, яка перебуває у Франції, обговорила спільно з Міністерством економіки та фінансів країни можливості фінансової підтримки України.

Про це повідомляє перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

"Україна цінує зусилля Франції, спрямовані на захист нашої держави від російської агресії. Як політичні заяви, так і реальні дії керівництва Французької Республіки свідчать про незмінність та послідовність позиції наших партнерів", — зазначила вона.

У пріоритеті для України, за словами Свириденко, спільні проєкти у галузі енергетики, машинобудування, інфраструктури та доступ до пільгового фінансування.

Міністр економіки та фінансів Франції Брюно Ле Мер, за її оцінкою, глибоко розуміє українські реалії та складнощі, викликані зовнішньополітичною ситуацією. Водночас Юлія Свириденко зазначила, що за останні роки економіка України показала високу резистентість та адаптативність, у 2021 році досягла найвищого доларового ВВП за всю історію країни — майже 200 мільярдів доларів. Також партнери бачать прогрес у цифровізації державних сервісів, оновленні інфраструктури, реформі державного сектору в Україні.

"Для забезпечення сталості цих успіхів нам потрібна підтримка таких стратегічних партнерів України як Французька Республіка", - наголосила вона.

Перша віцепрем’єрка підкреслила, що інфраструктурні проєкти з оновлення парку електровозів для Укрзалізниці, дорожньої концесії та авіаційній галузі, які реалізуються у межах програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", мають показати результати вже у найближчі місяці.

У майбутньому українська сторона бачить перспективу співпраці з Францією у просуванні ядерної енергетики та проєкті термомодернізації, який відповідає цілям Зеленого курсу та Енергетичної незалежності.

Нагадаємо, раніше заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко назвав серед драйверів змін на Укрзалізниці, які передбачені в межах програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", в тому числі закупівлю для УЗ 130 нових вантажних локомотивів французької компанії Alstom.