RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Павло Демчина проти НАБУ: екс-заступник Генпрокурора назвав детективів нелегітимними

Національне антикорупційне бюро України було створено незаконно всупереч нормам Конституції України, при цьому в своїй діяльності цей орган застосовує заборонені методи роботи.

Про це заявив колишній перший заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в ефірі програми "Громадська прокуратура" на телеканалі "ZIK".

Говорячи про заяву першого заступника глави СБУ Павла Демчина про те, що детективи НАБУ нарошно влаштовує провокації з метою змусити людей дати хабар детективу, Голомша заявив, що НАБУ таким чином грає в заборонену гру, використовуючи методи і прийоми, які органи правопорядку, а тим більше антикорупційні інституції не можуть використовувати.

«В Україні заборонена провокація хабара, у нас є відповідна стаття в Кримінальному кодексі. А якщо детективи провокують, коли є цілі інструкції, як людини завести в капкан, в пастку - це не те, як повинні діяти правоохоронці», - сказав Микола Голомша.

При цьому, за його словами, результатів роботи НАБУ, які можна «помацати», на сьогоднішній день немає - тільки гучні заяви і скандали, які в результаті закінчуються нічим.

«Як можна взагалі оцінювати роботу НАБУ, якщо немає ніяких її результатів? Були затримання, мильні бульбашки, коли є якісь скандали, і коли в результаті з цих всіх справ пшик. Я думаю, в цьому і є причина того, що суспільство вже не сприймає це все як реальну боротьбу з корупцією і не відчуває реальних результатів », - зазначив колишній перший заступник глави ГПУ.

Крім цього, Голомша зауважив, що сьогодні взагалі під великим сумнівом знаходиться легітимність НАБУ як органу.

«Якщо ми подивимося, як створювалося НАБУ, то це було взагалі всупереч Конституції. Яка тут може бути мова про дотримання конституційних прав? Я вважаю, що якщо в нормальному режимі привести роботу керівника Національного бюро, то він, подивившись в закон, подивиться, що він відповідальний за законність дій органу, і на нього покладається вся повнота відповідальності за незаконні затримання, арешти, обшуки, за те, що вони займаються невластивими їм функціями і так далі ... Закладена бомба такої повільної нелегітимність, оскільки в Конституції немає НАБУ: не можна говорити про якусь законності в першу чергу. Сьогодні мова йде про те, що створили НАБУ, а правової регламентації його діяльності не створена. Вони користуються тими законами, які їм не властиві, вони не мають свого спеціального закону, який би регламентував чітко їх діяльність », - підкреслив Микола Голомша.

Нагадаємо, раніше Павло Демчина, який очолює в Службі безпеки України Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю, зробив гучну заяву про те, що СБУ виявило, як детективи НАБУ навмисне займалися підготовкою провокацій державних службовців до дачі хабарів.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаВлада
Теги: