RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Процес не буде швидким: озвучено цікавий прогноз по переговорах у Парижі і долі Донбасу

"Нормандський саміт" - безперечно, стратегічний успіх дипломатії президента України Володимира Зеленського, проте питання з Донбасом не вирішиться швидко.

Про це розповів "Апострофу" Надзвичайний і Повноважний Посол України, колишній перший заступник міністера закордонних справ України Олександр Чалий.

"Можна сміливо стверджувати, що без політичної волі президента України і його дипломатичної напористості і сміливості зустріч б не відбулася. Тільки завдяки президенту Зеленському та його особистій команді вдалося провести довгоочікуваний обмін військовополоненими і розвести війська в трьох раніше узгоджених в рамках нормандського формату точках", - заявив він.

Також Чалий підкреслив, що екс-президент Петро Порошенко не зміг забезпечити зустріч в "нормандському форматі" протягом свого правління. Але при цьому він брав від імені України такі зобов'язання.

"Своїми активними, найчастіше нестандартними діями президент Зеленський зміг його розморозити і відновити необхідний рівень довіри між усіма лідерами нормандської четвірки, що і призвело до їхньої згоди на проведення зустрічі 9 грудня в Парижі", - сказав Надзвичайний і Повноважний Посол України.

Однак Чалий також зазначив, що стратегічно паризька зустріч нормандської четвірки не вирішить усіх проблем, пов'язаних з врегулюванням конфлікту на сході України.

"Але я впевнений, що майбутня зустріч дасть вирішальний імпульс для реальної імплементації трьох перших і шостого пунктів Мінських угод, а саме: повний обміну усіма військовополоненими; розведення військ по всій лінії їхнього зіткнення і стійке припинення вогню на Донбасі", - сказав дипломат.

Він підкреслив, що паризька зустріч не приведе до миру на Донбасі, але створить реальні передумови для встановлення реального стійкого перемир'я. А без цього всі розмови про досягнення миру на Донбасі - марна трата часу.

Також Чалий відповів на питання журналіста про повернення Донбасу до складу України.

"Я не думаю, що це буде швидким процесом. Спочатку необхідно встановити на Донбасі стійке перемир'я, на що і націлена дипломатія Зеленського. І тільки тоді виникнуть передумови для реальної реінтеграції Донбасу. Але в цілому я обережний оптиміст. Вважаю, що президент Зеленський здатний своєю активною інноваційною дипломатією досягти стійкого перемир'я ( "холодного миру") на Донбасі протягом наступних 6-10 місяців", - зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол України.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Нормандський саміт може принести на Донбас "холодний мир" - Олександр Чалий.