RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Знищують СБУ "реформами": нардеп Бурмич прокоментував дії "іноземних партнерів"

Займатися реформою Служби безпеки України мають українські фахівці, а не представники іноземних партнерів, бо це може знищити відомство.

Таку думку висловив народний депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Анатолій Бурмич, передає 112 канал.

"Читаємо про цю гостру та специфічну реформу від іноземних партнерів, або від українських громадян, які працюють в організаціях, що фінансуються відповідними фондами та існують за рахунок грантів. Складається враження, що іноземці та ті, кого вони фінансують, більше за нас, громадян України, опікуються реформою СБУ, яка є одним із фундаментів незалежності та суверенітету України. Численні публікації створюють інформаційний фон та можуть впливати на думку законотворців, задіяних у реформуванні державного органу", - попередив політик.

Він зазначив, що необхідність реформування СБУ виникла після ухвалення в червні 2018 Закону України "Про національну безпеку", в якому СБ України визначено чітке місце в цьому секторі. Цим законом та Конституцією передбачено шлях, яким повинна рухатись реформа СБУ.

"На моє переконання, реформа Служби безпеки України має здійснюватися українськими законотворцями, фахівцями сектору безпеки нашої держави за участю співробітників СБУ. Безумовно, ми повинні вивчати досвід інших країн та думку українського суспільства", - підкреслив парламентар.

Він перерахував рекомендації щодо реформи СБУ від грантових організацій. Серед порад - скоротити функціональність СБУ, залишивши їй контррозвідувальну діяльність; скоротити чисельність майже у два рази; провести демілітаризацію тощо.

"На мою думку, ті, хто дають такі рекомендації, не читають Конституцію України, не знайомляться з законодавством України, нормативними актами, міжнародними договорами, не кажучи про існуючі загрози та виклики національній безпеці України як ззовні так і всередині держави", - заявив народний депутат.

На його переконання, партнери не повинні рекомендувати реформи, які послаблять Службу безпеки.

"Ми були свідками реформування МВС, ГПУ, створення НАЗК, НАБУ, ДБР, Антикорупційного суду. МВС після реформи Згуладзе та Деканоїдзе на п’ятий рік починає більш-менш працювати. В прокуратурі після реформи 2 тиспроваджень без процесуального прокурорського супроводження і не можуть надійти в суди. НАЗК, може хоч на шостий рік існування запрацює. Після створення НАБУ рівень корупції тільки збільшився, а в ДБР понад півроку не можуть призначити керівника. Робота суддів взагалі незрозуміла. Залишилось знищити СБУ? На ці питання ми повинні відповісти самі – та врахувати при реформування СБ України", - резюмував Анатолій Бурмич.