RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Крадуть голоси: ЗМІ розповіли про маніпуляції з петицією за відставку Ситника в ОПУ

Петиція за відставку Ситника набрала більше необхідних для розгляду президентом 25 тис. підписів, але половину голосів "зрізають" в Офісі президента. Тільки за один день кількість голосів на сторінці петиції зменшилася на 900.

Про маніпуляції Офісу президента зі зверненнями громадян написав "Обозреватель".

Йдеться про петиції на сайті Президента №22 / 103760-еп "Звільнити Ситника, директора Національного антикорупційного бюро України з займаної посади".

На сьогодні зареєстровано 26 008 голосів тих, хто підписав петицію.

Цього достатньо для розгляду петиції Президентом згідно з нормами законодавства. Однак зараховано тільки 14413 голосів. З іншими петиціями на сайті Президента такого раніше ніколи не відбувалося.

"Історія з "зрізанням" голосів спливла ще на початку голосування. Тоді на запит журналістів Офіс Президента відповів, що це тимчасове явище, пов'язане з "верифікацією". Однак, по-перше, верифікація через електронний підпис або Bank ID проходить безпосередньо під час підписання петиції. По-друге, за майже три місяці голосування ситуація із зарахуванням голосів не покращилася. А по-третє, за фактом відбувається не "перевірка голосів" і їх "тимчасове" незарахування, а відверта маніпуляція - списання вже зареєстрованих підписів. Наприклад, так, як це сталося 30 жовтня. В той день 900 вже зареєстрованих голосів були просто вкрадені. Ще 29 жовтня на лічильнику було 14 528 голосів. А вже 30 жовтня - 900 голосів менше", - пише видання.

"Чому це відбувається? Електронна петиція, адресована відповідно президенту, Верховній Раді, Кабінету міністрів, розглядається в особливому порядку за умови збору за її підтримку не менше 25 тис підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня опублікування петиції. Про це говорить Закон України "Про звернення громадян". Необхідна кількість голосів уже зібрано, навіть із запасом. Термін збору голосів на підтримку закінчується 15 листопада. Однак всі три місяці кожен день голосу свідомо "зрізали", щоб не досягти показника в 25 000 голосів, і петиція не потрапила на розгляд Зеленському, який буде зобов'язаний, відповідно до закону, її розглянути. З жодною іншою петицією за всю історію існування інституту колективних звернень в електронній формі до суб'єкта владних повноважень таких відвертих маніпуляцій ніколи не відбувалося", - пише "Обозреватель".

Згідно зі статтею 24 Закону України "Про звернення громадян", посадова особа, винна в порушенні законодавства про звернення громадян, несе цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність, передбачену законодавством України.