RU  UA

Можна залучити до $100 мільярдів: в "Слузі народу" знайшли цікаву заміну МВФ

Запровадження на законодавчому рівні в Україні так званої "нульової декларації" (амністії капіталів) з метою проведення добровільного декларування майнового стану та незадекларованих доходів дозволить залучити в економіку значні кошти, які можуть стати для держави своєрідною альтернативою траншу МВФ.

Про це заявив народний депутат Олександр Ковальчук в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV.

Як відомо, раніше Володимир Зеленський звернувся до Кабінету міністрів з пропозицією розробити і внести до парламенту законопроект про одноразове декларування (амністію капіталів), ідея якого вже тривалий час обговорюється українськими політиками.

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Ковальчук пояснив, що виведені з тіні шляхом добровільного декларування кошти могли б працювати на економіку України.

"Ми недоотримали в бюджет 3 мільярди доларів, які планувалося отримати в результаті запозичень в Міжнародному валютному фонді. В цьому році їх вже отримати не вдасться і ми отримаємо дефіцит бюджету. ...В той же час в України є спосіб отримання коштів всередині країни. Йдеться про "нульову декларацію" - аміністію темних грошей. Можливо, багато людей віднесуться до цієї ідеї негативно, але її позитив в тому, що велика кількість незадекларованих грошей українців можуть почати працювати на економіку України. Вони зможуть потрапити в банківську систему і будуть оподатковані податком в розмірі від 5 до 9 відсотків. У такий спосіб ми зможемо отримати від 90 до 100 мільярдів доларів", - пояснив Ковальчук.

Нардеп додав, що головними завданнями нульовї декларації повинні стати можливість для відбілення коштів і вливання грошей в економіку - як шляхом сплати податків, так і шляхом інвестицій, а саме питання про її запровадження вже обговорювалося з багатьма експертами та представниками МВФ.

Детальніше про співпрацю з МВФ читайте в матеріалі "Апострофа": Уряд провалює переговори з МВФ: чи отримає Україна транш.