RU  UA

Є кілька опцій: українцям розповіли, як боротися з незаконними сміттєзвалищами

На даний час в Україні налічується 30 тисяч незаконних сміттєзвалищ, відповідальність за ліквідацію яких лежить на місцевих громадах. Всі, кому стало відомо про появу незаконного сміттєзвалища, можуть повідомити про це Державну екологічну інспекцію по телефону або скориставшись сервісом "Екомапа".

Про це повідомив міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України Роман Абрамовський в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV.

За словами міністра, який, до слова, 15 грудня подав у відставку, офіційних полігонів в Україні 6 тисяч, а неофіційних 30 тисяч, і всі вони знаходяться в зоні відповідальності місцевої влади.

"Міністерство формує державну політику, яка в більшості сформована. Вона є застарілою в багатьох випадках, але вона сформована. Незаконні сміттєзвалища — це повністю відповідальність місцевої влади. Якщо до останнього часу це були території, які не відходили до громад, то зараз у нас є територіальні громади, які повністю заповнюють територію України", - розповів Абрамовський.

Він додав, що у випадку виявлення незаконного сміттєзвалища, громадянин може повідомити про це відповідні органи.

"Є декілька опцій. Перша — це телефон чи електронна адреса Державної екологічної інспекції. Реагування миттєве. Друга опція: є такий ресурс "Екомапа" завдяки якому ви можете завантажити фото та позначити місце знаходження незаконного сміттєзвалища, і ця інформація одразу надходить в органи місцевого самоврядування. Через певний час — звітність та реагування екоінспекції з приписами тощо. Тобто, людина в силах повністю керувати ситуацією. Відповідальність людей, їх свідомість — це головний союзник у боротьбі за чисте й безпечне довкілля", - пояснив чиновник.

Більше про головні проблеми екології в Україні, які потрібно вирішувати негайно, читайте в матеріалі "Апострофа": "За знищення Донбасу і Криму Росія винна нам приблизно 15-20 млрд доларів - Роман Абрамовський".