RU  UA

Голосування за "Харківські угоди": генерал СБУ розповів, кому чекати повісток

Фігурантами досудового розслідування, яке розпочала Служба безпеки України за фактом вчинення державної зради під час підписання так званих "Харківських угод", можуть стати посадові особи, які вели підготовку цих угод, матеріли до голосування за ці угоди і керівники фракцій, комітетів і самої Верховної Ради 6-го скликання.

Про це у програмі "Розклад Кулініча" на Апостроф TV розповів військовий і громадський діяч, генерал-майор Служби безпеки України, колишній заступник голови СБ України Віктор Ягун.

"Боятися слід тим людям, які на той час відповідно до своїх посадових обов'язків готували "Харківські угоди" і документи до них. В тому числі і тим, що були на той час у Верховній Раді, бо вони готували ці документи і проводили їх через комітети Ради. Тому більше питань не до депутатів, які проголосували, а до керівників фракцій, керівників комітетів і керівників самої Верховної Ради", - зазначив Ягун.

Він пригадав саме голосування, яке було проведено зі значним порушенням регламенту.

"Якщо ми зараз згадаємо, що тоді відбувалося в залі, а це не тільки димові шашки і кидання яєць, а й ситуацію з тим, що окремі депутати голосували за відсутніх у залі. Не виключено, що можна підняти відео з камер спостереження, хто реєструвався в той день і чи взагалі депутати були присутні на голосуванні", - додав екс-заступник голови СБУ.

Також він назвав посадових осіб, які потрапляють у поле зору СБУ зараз.

"Це посадові особи Міністерства закордонних справ, Міністерства економіки та інші причетні до підготовки даних угод. Всі ті, хто подав ідею "Харківських угод", проводив через Комітети Ради і, відповідно, підписав. Цілком можливо, що розслідування дійде і до нинішнього керівництва Ради національної безпеки і оборони (йдеться про заступника секретаря РНБО Руслана Демченка - "Апостроф"). Він переконував депутатів Верховної Ради 6-го скликання голосувати за цей законопроект. Змушені будуть його допитати також, його не можна обійти", - зауважив Ягун, додавши, що в рамках кримінального провадження правоохоронні органи повинні будуть допитати всіх і на основі цих матеріалів ухвалювати рішення.