RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Більшість ініціатив Данила Гетьманцева закінчилися провалом - ЗМІ

Більшість ініціатив голови комітету ВР з питань фінансової та податкової політики Данила Гетьманцева закінчилися провалом та не призвели до заявлених результатів.

Про це пише видання "Коментарі".

Журналісти наводять як приклади невдалу податкову амністію, кадрові рішення, ліцензування гральної діяльності, ситуацію у боротьбі з "тінью" на ринках підакцизних товарів. Як визнав Гетьманцев, податкова амністія не зацікавила "цільову аудиторію" (людей з очікуваними відрахуваннями $40-50 тис). Депутат звинувачує у блокуванні амністії банкірів, які не готові сприяти потенційним декларантам та Кабміну. Проте, на думку авторів, причиною є невизначеність влади та спроби залякувати тих, хто подасть декларацію арештами активів.

Також, нагадує видання, громадські організації ФОПів не можуть пробачити Гетьманцеву максимальну фіскалізацію своєї діяльності. Сам Гетьманцев, за повідомленнями ЗМІ, нібито "має пряме відношення до організації альтернативних мітингів та вербування частини громадських організацій, які виступають за "м'яку" версію фіскалізації".

Провальною називають і кадрову політику комітету Гетьманцева. До начальників фіскального та митного відомств – маса претензій, пише видання. Починаючи від провалу боротьби з тіньовим ринком підакцизних товарів, закінчуючи фіаско із запровадженням санкцій РНБО проти контрабандистів, які не принесли доходів до бюджету.

Серед інших провальних проектів – ліцензування гральної діяльності після її легалізації в Україні. За даними Опендатабот, станом на листопад 2021 держбюджет отримав 1,34 млрд грн від продажу ліцензій казино - це лише 18% від запланованого доходу в 7,4 млрд грн. Голова комітету каже, що законопроект був підготовлений із запізненням, а система виписана "криво", через що доводиться приймати окремий документ.

Нові ініціативи Гетьманцева відчує на собі і середній клас – непрямі методи оцінки фінансового стану, тобто контроль витрат.

"Замість того, щоб створювати умови для виведення зарплат та інших доходів з тіні, Гетьманцев йде найгіршим шляхом - тиск на звичайного громадянина. Цією ініціативою готовий "підіграти" міністр фінансів Сергій Марченко, який днями оголосив, що готовий дозволити податковій копатися в доходах українців до 1995 року після завершення податкової амністії", - додають журналісти.

Друга ініціатива - це впровадження накопичувальної пенсійної системи в найгіршому з можливих варіантів, коли відрахування ЄСВ та накопичення громадян інвестуватимуться в облігації внутрішньої позики.

"До чого це може призвести, показує приклад Казахстану, де фонди національного надбання, інвестовані всередині країни, були розкрадені", - резюмує видання.