RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Податковий комітет Ради усунувся від вирішення проблеми розподілу ПДФЛ в умовах війни - ЗМІ

Комітет з питань податкової та митної політики Верховної Ради усунувся від вирішення проблеми адекватного викликам війни розподілу ПДФО.

Про це йдеться в статті видання Телеграф.

"Уряд схвалив і подав до Верховної Ради зміни до Бюджетного кодексу, за якими з 1 жовтня цього року і увесь 2024 рік ПДФО, що сплачується військовими, переходить від місцевих бюджетів у спецфонд державного бюджету для виробництва озброєння. Логічний крок, про який давно говорили експерти. Питання лише одне – чому такі важливі зміни не ініціює податковий комітет парламенту?", - йдеться в статті.

Закон України про оборону вказує на те, що Збройні сили фінансуються з державного бюджету. Згідно з законодавством, 75% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) йде до місцевого бюджету і лише 25% до державного. Відповідно, на видноті був фінансовий ресурс, який в умовах війни давно можна було перерозподілити на оборону та армію. Але замість цього депутати вирішили назбирати додаткові надходження через проекти податку на процентні доходи банків (5%), підвищення фіскального навантаження на легальний гральний бізнес, заборону торгівлі сигаретами й алкоголем у duty free та навіть легалізації порно, йдеться в статті.

"Раніше як? Людина грає, робить ставку, отримує, скажімо, 5 тис. грн доходу, і з цієї суми сплачує податки. Ні, сказали наші податківці, і їх підтримав Гетманцев, це не так, все ви неправильно розумієте. Якщо ви внесли, припустимо, 10 тис грн, а дохід у вас лише 5 тис. грн, заплатити ви маєте все одно з 10 тис. грн. Якщо ви не виграли нічого, втратили, все одно треба заплатити податок з внесеної суми. Де логіка?", - питає експерт Борис Кушнірук.