RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Суд Києва заарештував рахунки "Електрум" за фінансування тероризму

Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на рахунки компанії "Електрум пеймент систем" в Укргазбанку. Компанія виступає оператором однойменної платіжної системи та електронних грошей "Електрум" (Electrum). А УкрГазбанк, у свою чергу, є емітентом "Електрума".

Постанова суду датована 2-м березня 2018 року, передають "Українські Новини".

Причиною для арешту стали результати досудового розслідування Головного слідчого управління СБУ. Згідно з матеріалами кримінального провадження, група осіб, серед яких є як громадяни України, так і Російської Федерації, зареєструвала 8 компаній, і, не маючи ліцензії НБУ на переказ грошей, створила розгалужену мережу по прийому платежів від населення через POS-термінали та інтернет-ресурси. Причому, не тільки на території України, але й в окупованих районах Донецької і Луганської областей.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

До цієї схеми, за версією слідства, причетна і "Електрум пеймент систем", оскільки трансакції між територією України і ДНР/ЛНР здійснюються за допомогою електронних грошей "Електрум". Основні фінансові потоки на окуповані території призначаються для оплати за завезене контрабандою вугілля і безпосередньо на фінансування незаконних збройних формувань з території України.

Операції з електронними грошима "Електрум" забезпечує саме УкрГазбанк. Згідно з затвердженим НБУ правилами він має право "заводити" кошти на електронні гаманці (готівкою або з використанням платіжної картки); здійснювати оплату за товари і послуги, у тому числі поповнюючи мобільні рахунки; переказувати електронні гроші між гаманцями користувачів; обмінювати "Електрум" на готівкові або безготівкові кошти. Транзакційні потоки організовуються через процесинговий комплекс Elpaysys і Payline.

За даними ЗМІ, одним з бенефіціарів компанії є Юрій Корж, який керував ЕПС з моменту заснування. Зараз компанією керує В'ячеслав Пожарський, який також числиться серед бенефіціарів фінансової компанії "Кеш Енд Гоу Україна".

Нагадаємо, що в листопаді 2017 року Генеральна прокуратура і СБУ відкрили кримінальне провадження про фінансування тероризму щодо платіжної системи "Електрум пеймент систем". Через 5 місяців правоохоронці вийшли на десятки обшуків та арешти рахунків "Електрум пеймент систем", а також ще 8-мі "з дочірніх компаній". В тому числі і вінницькій айті-компанії Vinconet, яка займається створенням і підтримкою програмного забезпечення (ПО) для процессингів Elpaysys і Payline.