RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

У Приазов'ї "Велике будівництво" Володимира Зеленського може побудувати нову залізницю

У рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" розробляється план з будівництва нової залізничної гілки, яка зможе скоротити час у дорозі з Маріуполя до Харкова на 6 годин.

Про це за підсумками поїздки до Маріуполя у Facebook написав міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Зараз до Маріуполя веде єдина залізнична колія Запоріжжя – Комиш-Зоря – Волноваха. Ця дільниця вантажонапружена, неелектрифікована і частково одноколійна. Час у дорозі — від 14 до 19 годин до Києва та 14 годин до Харкова", - зазначає Кубраков.

За його словами, наразі в рамках "Великого будівництва" опрацьовується варіант будівництва нової магістралі Покровск - Курахове - Шахта "Південнодонбаська" - Волноваха - Маріуполь. На цьому маршруті передбачається електрифікація 46,5 км, добудова 20 км і реконструкція 18 км шляхів. В результаті реалізації цього проєкту час у дорозі до Харкова буде скорочено на 6 годин. Орієнтовна вартість проєкту - 2,6 млрд грн.

Як зазначає міністр, подібні інвестиції стали можливі в результаті налагодження тарифної політики вантажних перевезень на Укрзалізниці, що надало державі додаткові можливості з оновлення залізничної інфраструктури власними ресурсами.

Також тривають роботи з перегляду дивідендної політики державних стивідорів і залученню приватних інвесторів на проєкти концесії портів. За словами міністра, потенційними концесійними об'єктами є Маріупольський і Бердянський морські порти.

У рамках "Великого будівництва" Володимира Зеленського можлива також реконструкція аеропорту Маріуполя. Однак для цього необхідно разом з Міністерством оборони вирішити питання із забороною на польоти у прифронтовій зоні на Донбасі.

Крім цього, в регіоні триває відновлення доріг. Так, нещодавно було завершено оновлення 40 км дороги Т-08-20 Якимівка - Кирилівка. Загалом, за даними міністра, упродовж 2020-2021 років у районах Азовського узбережжя буде оновлено понад 1000 км доріг державного значення.

Нагадаємо, раніше Президент Володимир Зеленський, говорячи про програму "Велике будівництво", заявив, що дороги повинні стати вітриною України.