RU  UA

Шантажували пайками та соцдопомогою: які порушення фіксували на виборах мера Харкова

На виборах мера Харкова перемагає Ігор Терехов, за нього проголосували майже 54% виборців. До цього він виконував обов'язки очільника міста. У міській територіальній виборчій комісії звітують, явка на позачергових виборах - менш як 30%.

Про це йдеться в сюжеті ранкового випуску Апостроф News об 10:00.

Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала підрахунок голосів, але без перешкод це зробити не вдалося. Члени комісій дозволів не давали. І так - ще на п'яти дільницях. Порушення фіксували і у самих виборців. Наприклад, одна жінка стверджувала, що фотографувала бюлетень за вказівкою керівництва.

На одному із відео в соцмережі чоловіка “підштовухували” зробити вибір на користь одного із кандидатів. Чоловіку казали: “Пам'ятайте, хто вам пайки приносив, хто соціальну допомогу”.

Наприкінці дня у поліції прозвітували: у Харкові на місцевих виборах грубих порушень правопорядку не допустили. Але зазначають, що відкрили одне кримінальне провадження за перешкоджання виборчому праву.

“У приміщенні однієї ТВК Київського району було виявлено пустий бланк документу протоколу про підрахунок. Зі слів деяких членів комісії, вказаний протокол не був документом, а був лише зразком на якому члени комісії тренувалися ставити підпис. Здійснюється кримінальне провадження”, – розповів начальник Ситуаційного центру Управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУНП в Харківській області Дмитро Цигульов.

Тим часом, у міській територіальній виборчій комісії кажуть, явка на позачергових виборах склала менш як 30%. Загалом претендентів на посаду мера Харкова було 10.

Позачергові вибори призначили у зв’язку зі смертю у грудні минулого року Геннадія Кернеса. Якщо котрийсь із кандидатів у результаті набере більше половини голосів, другого туру не буде. За результатами екзит-полів, лідирує нинішній виконувач обов'язків міського голови Ігор Терехов.