RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Рада прийняла важливий закон про боротьбу з педофілами

На пленарному засіданні Верховної Ради народні депутати прийняли в другому читанні законопроект, яким засновується Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітнього, так званий "реєстр педофілів".

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на РБК-Україна.

За установа реєстру, утримувачем якого є Міністерство юстиції України, проголосували 325 нардепів.

Міністерству юстиції доручено затвердити Положення про реєстр, порядок його формування та ведення.

Відповідно до закону, до реєстру вносяться відомості про прізвища, імені, по батькові засудженого, дати народження, місце проживання або перебування, злочини, за яке він був засуджений, виду кримінального покарання, до нього було застосовано, інформацію про фактично відбутого їм покарання, а також про порушення правил адміністративного нагляду.

"Інформація про особу вноситься до реєстру на підставі обвинувального вироку суду, який набрав законної сили. В разі якщо особа вчинила злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітнього до створення реєстру, інформація про таку особу вноситься до реєстру на підставі постанови суду за місцем проживання особи або місця відбування ним покарання за клопотанням прокурора", - сказано в тексті закону.

Користувачами реєстру є керівники прокуратур і органів попереднього розслідування, прокурори, слідчі та інші уповноважені особи Національної поліції та Державного бюро розслідувань.

Законом також визначено коло осіб, які мають право на отримання інформації про факт перебування конкретної особи в реєстрі.

В редакції закону до першого читання також передбачалося введення хімічної кастрації педофілів, проте з їх згоди. До другого читання цю норму прибрали з документа.

Як повідомляв Апостроф, у Києві 7 грудня відбулося згвалтування неповнолітньої дівчинки, яке скоїв її рідний дядько.