RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

​Жодного патрона і снаряда: стало відомо про підлості Росії з передачею Україні військових кораблів

Росія передала Україні кораблі в жахливому стані - з пробоїнами і без боєзапасу.

Про це "Апострофу" розповів російський адвокат Микола Полозов.

Катер "Бердянськ" був обстріляний - є кілька пробоїн. На буксир "Яни Капу" здійснювали навалу, був пошкоджений фальшборт (огорожа з металевих листів по краю палуби, - ред.). Крім того, після захоплення з судів зняли військову електроніку, в тому числі навігаційні системи, і вони до цих пір залишаються в якості речових доказів у Росії та на кораблі не монтувалися.

Також з кораблів знятий весь боєзапас - там немає жодного патрона, жодного снаряда. Але до моменту, коли завершиться справа, з кораблями нічого не можна буде робити, ремонтувати, споряджати чимось. Тобто вони можуть перебувати тільки в якості металевих болванок.

Нагадаємо, у четвер, 21 листопада, відбудеться засідання Міжнародного трибуналу з морського права. Росія може тепер надати трибуналу звіт про виконання обох пунктів його рішення - моряків фактично передала, кораблі теж. Правда, це буде технічний засідання, на якому вирішуватимуться питання алгоритмів дослідження доказів, порядок виступу сторін, тобто якихось несподіваних подій не буде. Трибунал затягнеться не на один місяць.

"Але Дмитро Пєсков (спікер Путіна, - ред.) вже заявив, що передача кораблів не пов'язана з рішенням трибуналу. Вони завжди так кажуть. Але незалежно від риторики своїх посадових осіб, Росія дуже уважно ставилася до процедур трибуналу, і передача кораблів обгрунтована його наказом", - розповів Полозов.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Це не кораблі, а металеві болванки: що Росія зробила з захопленими у України бойовими катерами.