RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Забирали все, що подобалося: мешканці Донецька згадали, як бойовики віджимати у городян бізнес і машини

Більшість мешканців окупованого Донецька підтримували крадіжку бойовиками "ДНР" і "ЛНР" майна і бізнесу у своїх більш успішних сусідів.

Про це в коментарю "Апострофу" розповіли мешканці, які пережили розгул бойовиків у місті і емігрували на територію підконтрольну Києву.

Так, за їхніми розповідями, масових протестів проти "віджиму" бойовиками автомобілів, успішно діючих підприємств та іншого майна не було з двох причин: сперечатися з автоматниками ніхто не ризикував, а по-друге, у переважної більшості симпатиків "Л/ДНР" просто не було дорогих авто, відповідно, "олігархи" на "Тойотах" масового співчуття не викликали.

"Зупинили троє озброєних людей на районі, прямо біля гаража. Представилися "народною міліцією", - ділиться з "Апострофом" своїми спогадами житель Ворошиловського району Донецька Давид. - Наказали вийти з автомобіля, забрати особисті речі, а ключі залишити в замку. Сказали, що нібито по моїй машині їм прийшло якесь орієнтування. Після цього всі втрьох сіли в машину і поїхали. За три місяці через знайомих в "ополченні" за півтори тисячі доларів мені вдалося повернути свій автомобіль, правда з вм'ятиною на дверцятах та моторошним запахом у салоні", - розповів житель Ворошиловського району Донецька Давид.

Після того, як пройшов псевдореферендум і бойовики грунтовно закріпилися на Донбасі, "віджим" власності став політикою окупаційної влади, яка взяла курс на експропріацію успішного бізнесу.

"Три кіоски було на території ринку: випічка, чай, кава, чебуреки. Швидкий перекус на ринку - мила справа, завжди затребувана. Завжди жива копійка, кожен день, на життя вистачало, - розповідає донеччанин "Апострофу". - Дзвонить мені реалізатор і каже, що якісь хлопці прийшли і з господарем хочуть зустрітися. Я підскочив тоді: двоє в звичайному одязі, третій в камуфляжі з автоматом. Сказали, що договір мій з ринком на оренду землі закінчився, хоча він ще рік був дійсний, але той договір був підписаний зі старою українською владою, а "нова влада" не вважає за потрібне його продовжувати. Найкрутіше те, що місця орендовані, а кіоски мої, але забрати мені їх не дали. Ну, тобто натякнули, що забирай хоч завтра, тільки навіщо вони тобі повністю вигорілі? Походи до адміністрації ринку та міськради нічого не дали. У підсумку ларьки продовжують працювати, навіть два продавці ті ж, але тільки вже без мене", - згадує власник МАФів в Кіровському районі Донецька Олексій.

Масових Протеси проти відбирання бізнесу також не відбулося - у більшості прихильників "Новоросії" не було ніякого бізнесу, а значить і проблем.

Детальніше про ситуацію на окупованому Донбасі читайте в матеріалі "Любов пройшла: чому жителі Донбасу б'ють і калічать бойовиків ДНР-ЛНР", який опубліковано на "Апострофі".