RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У ректора КПІ виявилася бізнес-імперія: подробиці

Ректор Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського, голова наглядової ради КП "Укроборонпром" Михайло Згуровський не вказав в своїх деклараціях спільний з сином бізнес в Чорногорії, продаж нерухомості і один з будинків дружини в США.

Про це йдеться в розслідуванні Іллі Лукаша.

Згуровський в своїй декларації за 2017 вказав 3 млн грн. річного доходу, будинок на 287 кв м і ділянку на Крюковщині під Києвом, два автомобілі і заощадження на 1,5 млн грн.

Дружина Згуровського Тетяна Померанцева є громадянкою США. Її місце роботи - компанія "Системний аналіз і рішення".

Згідно з декларацією, Померанцева має будинок на 150 кв м. в Каліфорнії (США). Разом з тим, дружина відмовилася надавати інформацію про його вартість.

За допомогою офіційних американських реєстрів студенту КПІ Олександру Сависько і журналістам вдалося з'ясувати, що Михайло Згуровський та його син Олександр Згуровський мали в США інші об'єкти нерухомості.

Згідно з реєстрами 5 травня 2016 року Михайло і Олександр Згуровський продали дві сусідні земельні ділянки в окрузі Ескондідо в Каліфорнії за $ 500 тис.

31 травня того ж року сім'я Згуровського (Олександр і Михайло) продала сусідній з ділянками будинок на 300 кв м вже по $840 тис. При цьому, в декларації ректора відсутня інформація про продаж американської нерухомості.

У жовтні 2017 роки син ректора Олександр Згуровський продав в сусідньому окрузі штату Каліфорнія - Лейксайд - будинок майже на 400 кв м за $ 659 тис.

"Підрахунок доходів з декларації ректора показує, що на покупку подібної нерухомості пану Згуровському довелося б збирати кошти понад 10 років", - зазначають журналісти.

"ЦРУ" також з'ясувало, що Тетяна Померанцева з 2011 року є співвласницею будинку на 200 кв м на курорті Сан-Франциско, який сайти з продажу нерухомості оцінюють майже в півмільйона доларів. У декларації чоловіка вдома теж немає.

Інформації про бізнес в Чорногорії теж немає в декларації ректора Згуровського.

"Не вказівка цих відомостей тягне за собою кримінальну відповідальність - до 2 років позбавлення волі. Особа займає серйозні посади, має певний доступ до держресурсу. Особа могла отримати кошти нелегально, в тому числі в результаті вчинення злочину, потім вони відмиваються. Уже за кордоном купується нерухомість. І це фактично має ознаки відмивання - кримінального злочину", - вважає юрист, член правління "Центру протидії корупції" Олена Щербань.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що ректори вузів і директори шкіл тепер повинні подавати е-декларації.