RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

В армії України може статися катастрофа: озвучені головні проблеми

Набір військовослужбовців в українську армію в майбутньому може ускладниться.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіли військові експерти.

Вони дали такий прогноз: якщо в найближчі рік-два ситуація не зміниться, набирати строковиків до армії стане ще складніше. На їхню думку в результаті цього ЗСУ отримають обмежено небоєздатні або і зовсім небоєздатні частини.

"Тим не менш, навіть якщо план по срочникам і буде виконаний, беручи до уваги скарги воєнкомів в регіонах, стає очевидно: від кампанії до кампанії зібрати рекрутів стає все складніше", - розповіли фахівці.

Також експерти назвали фактори, які є причиною катастрофи в армії України.

"По-перше, в країні ніхто не займається патріотичним вихованням молоді, хоча раніше Україна завжди займала перше місце по призовникам: 50% офіцерів Збройних сил СРСР були родом з України", - сказав військовий експерт Олег Стариков.

Друга проблема - погана робота органів місцевої влади.

"Взагалі, призовної кампанією, згідно із законом, займається не Міноборони і ЗСУ, а місцеві органи влади. Міноборони виконує тільки малу частину цієї роботи", - додав експерт.

Нарешті, третій комплекс проблем - ставлення до строковику в армії.

"Ми живемо за старим радянським статуту, там, де солдат раб, де солдат, навіть якщо вважає наказ неправильним, зобов'язаний його виконати, а потім через того ж командира, який віддав цей наказ, поскаржитися вищестоящому начальству, - сказав військовий експерт Олег Жданов. - Щоб виправити ситуацію, необхідно робити кардинальну реформу армії, починаючи від структури ЗСУ, закінчуючи правовою базою".

А фахівець Цві Аріелі додав на це, що ніхто не хоче, щоб його принижували.

"А в термінової української армії досі до солдата відносяться, як до другого сорту. До сьогоднішнього дня офіцери обідають окремо від солдатів, відбуваються образи підлеглих... Можна карати, можна ганяти солдат, не давати спати шляхом різних фізичних вправ, караючи його, але ображати людину не можна. Якщо командир ображає людину, то, по-перше, солдат не піде з ним в бій, а, по-друге, незрозуміло що від нього потім очікувати", - розповів Аріелі.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - "На межі провалу: чому в Україні призов до армії перетворився в заячі бігу".