На тлі Європи, в Україні ситуація з антисемітизмом оптимістичніше - президент ЕКУ Борис Ложкін

Завдяки співпраці Єврейської конфедерації України з МВС, ситуація з антисемітизмом в Україні виглядає оптимістичніше, ніж в Європі.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав президент ЕКУ Борис Ложкін.

"Однак тривожні дзвіночки лунають і в нашій країні. Наприклад, протягом двох місяців 2020 року правоохоронні органи зафіксували вже два випадки онлайн-антисемітизму, причому в одному з них звучали заклики до фізичного усунення євреїв. Єврейська конфедерація України домовилася з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим про співпрацю ще в 2018 році, і з тих пір здійснюється ретельний моніторинг проявів антисемітизму в усіх регіонах України", - підкреслив він.

Як приклади Ложкін нагадав про інциденти в Кривому Розі і Умані.

"У Кривому Розі було пошкоджено майно Культурно-Просвітницького Центру "Бейс Штерн Шульман". Вандала вже встановлено, йому вручено підозру в скоєнні правопорушення. А напад на паломників-хасидів в Умані могло залишитися невідомим, так як самі хасиди про напад на них не заявляли. Але допоміг моніторинг соцмереж. В одній з них самі нападники похвалилися своїм "подвигом". Ведеться слідство", - написав президент ЕКУ.

Як підкреслив Борис Ложкін, рівень антисемітизму є індикатором соціального здоров'я в будь-якій країні. За цим показником можна судити про загальний рівень терпимості - до національності, релігії, поглядів, способу життя.

"Ліки від цього вірусу одне - просвітництво. Світ одного разу вже зробив жахливу помилку. Хто знає про наслідки цієї помилки, не повторить її ще раз", - заявив він.

За даними Міністерства у справах діаспори Ізраїлю, найбільша кількість нападів на євреїв відзначені в США, Великобританії, Франції та Німеччини.

"70% європейських євреїв вважають, що зусилля урядів країн, в яких вони зараз живуть, не дають належного ефекту. Майже половина європейських євреїв замислюється про еміграцію до Ізраїлю через зростання антисемітських настроїв в їх країнах. Антисемітизм в сучасному онлайн-світі трансформується і з вулиць йде в соцмережі. Але ніхто не знає, коли він повернеться на вулиці, в якому вигляді і масштабі", - зазначив Ложкін.